U podnožju Alpa

Laboratorij budućnosti: Jeste li čuli za Damanhur? Istinski je magično mjesto

P. N.

Izvor: Facebook

Izvor: Facebook

U podnožju pijemontskih Alpa u Italiji, između Torina i Aoste, nalazi se istinski magično mjesto na zemlji - Damanhur. U radijusu od 15 kilometara, u čijem središtu se nalazi Valchiusella - još uvijek zelena i čista dolina - u višejezičnom društvu otvorenom za razmjenu sa svijetom i kulturama različitih naroda živi oko šesto građana Damanhura.U podnožju pijemontskih Alpa u Italiji, između Torina i Aoste, nalazi se istinski magično mjesto na zemlji – Damanhur. U radijusu od 15 kilometara, u čijem središtu se nalazi Valchiusella – još uvijek zelena i čista dolina – u višejezičnom društvu otvorenom za razmjenu sa svijetom i kulturama različitih naroda živi oko šesto građana Damanhura.


Damanhur je Federacija zajednica s vlastitim ustavom, kulturom, umjetnošću, glazbom, valutom, školama te korištenjem znanosti i tehnologije. Njezini građani voljni su dijeliti svoje znanje i istraživanja s drugim skupinama i kulturama iz svijeta, sa svima onima koji su zainteresirani za proučavanje ovih tema.


Tisuće posjetitelja


Damanhur održava aktivnosti i u brojnim centrima, organizacijama i gradovima diljem svijeta, a istovremeno ugošćuje tisuće posjetitelja svake godine koji sudjeluju u turističkim obilascima, seminarima, vježbama i tečajevima u organizaciji damanhurskog Sveučilišta.
Zajednica je privukla interes znanstvenika, nastavnika i istraživača u području umjetnosti, društvenih znanosti, duhovnosti, alternativne medicine i zdravstva, ekonomije i održivosti okoliša, piše na njihovoj stranici.


Osnovan je 1975. godine zahvaljujući inspiraciji Falca Tarassaca. Njegova prosvijetljena i pragmatična vizija stvorila je plodnu stvarnost koja se temelji na solidarnosti, dijeljenju, međusobnoj ljubavi i poštovanju prema okolišu. Kao rezultat, Damanhur se polako razvio u održivu eko-zajednicu i nagrađen je od strane Ujedinjenih Naroda za održivi društveni model.


Vizija zajednice


Ostajući vjeran Falcovoj izvornoj viziji zajednice temeljene na etičkim i duhovnim vrijednostima te kao laboratorij za eksperimentiranje s održivim načinima življenja u skladu s prirodom i njezinim elementima i silama, Damanhur privlači pažnju širom svijeta.


Možda je najpoznatiji po svom iznimnom podzemnom umjetničkom i arhitektonskom zdanju, katedrali poznatoj kao Hramovi Čovječanstva. Na međunarodnoj televiziji opisali su ga kao “Osmo svjetsko čudo”. Ovaj kompleks u srcu planine u cijelosti je iskopan ručnim alatom.


Ukrašen mozaicima, vitrajima, skulpturama, zidnim slikama i drugim umjetničkim djelima posvećen je buđenju božanske iskre prisutne, kako kažu Damanhurci, u svakom ljudskom biću


Građani žive u 25 različitih “nucleo zajednica” inspiriranih Falcovom izvornom postavkom samousavršavanja kroz pozitivno razmišljanje, promicanje raznolikosti, promjenu i ostvarivanje vlastitih snova uz smisao za humor i avanturu.


Životna filozofija


Damanhurci svaki dan žive ovu filozofiju poduzimajući akcije u svakom području, od umjetnosti, kulture, obiteljskog života, rada i politike do istraživanja suptilnih energija koje čine svemir. Kako bi naglasili važnost promjene, humora i poštivanja života, mnogi damanhurski građani biraju životinjsko i biljno ime koje svakodnevno koriste.


2005. godine Damanhur prima priznanje Global Human Settlement Foruma Ujedinjenih naroda kao model održivog društva.


Damanhurski građani proizvode organsku hranu i uzgajaju stoku na prirodan način. Restrukturiraju i grade kuće prema načelima zelene gradnje. Neki građani su osnovali tvrtke u području obnovljivih izvora energije, eko-odjeće, proizvodnje hrane i još mnogo toga.


Damanhurci koriste prirodne metode iscjeljivanja i na zdravlje gledaju holistički, ali ne isključuju znanost i medicinu. Život cijene u svim njegovim oblicima i nastoje što je manje moguće utjecati na okoliš. Tamo gdje je potrebno, koristi se vodeća tehnologija kao vrijedan saveznik u obrani zdravlja i prirode.