Oprez

Kućni ljubimci mogu biti prijenosnici bolesti: Mačke najbolje držite u kući

Hina

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Mačke koje izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, otkrila je američka znanstvenica Kayleigh ChalkowskiWASHINGTON Barem je jedna dilema ljubitelja mačaka riješena: za mačke je bolje da su u kući, objavili su američki znanstvenici. Mačke kojima je dozvoljeno da izlaze iz kuće imaju tri puta veće izglede za zarazu uzročnicima bolesti ili parazitima u odnosu na one koje borave u kući, navodi se u radu objavljenom u časopisu Kraljevskog društva Biology Letters.


Ljudi bi isto tako trebali primiti na znanje da mačke mogu prenijeti neke od tih bolesti na ljude, ističu znanstvenici. Znanstvenici su kao zanimljivost izdvojili i to da su izgledi da mačke koje borave vani budu zaražene nekim parazitom ili mikrobom, to veći što mačka živi dalje od ekvatora.


– Sa svakim stupnjem zemljopisne širine izgledi za zarazu rastu četiri posto. Tropska područja doživljavate kao ona bogatija divljim životinjama i parazitima. No, čini se da zemljopisne širine imaju obrnuti učinak, kaže voditeljica istraživanja Kayleigh Chalkowski, znanstvenica Šumarskog fakulteta Sveučilišta Auburn u Alabami.
Kako bi se riješila dilema koje je mjesto bolje za boravak mačaka, Chalkowski i njezin tim pročešljali su više od 20 ranijih istraživanja u kojima je proučavana učestalost mačjih bolesti s obzirom na uvjete u kući i izvan nje.


Istraživanjem je proučeno 19 različitih mačjih mikroba ili parazita u više od deset zemalja, među kojima su i Španjolska, Kanada, Australija, Švicarska, Njemačka i Nizozemska.


– Ovo je prvi put da je na različitim lokacijama precizno utvrđen, kao faktor rizika zaraze kod mačaka, pristup vanjskom prostoru u slučaju raznih patogena – kazala je Chalkowski.


To je konzistentno utvrđeno za gotovo sve mačje bolesti, među kojima i toksoplazmozu i mačje nematode koje se prenose na ljude.


– Zapravo, gdje god da ste na svijetu, držanje mačke u kući dobar je način da budu zdrave i nezaražene. To je posebno dobar savjet s obzirom na to da se mnogi patogeni koje mačka nosi mogu prenijeti na ljude – istaknula je Chalkowski.


Divlje mačke prvi su put vjerojatno stigle u ljudske zajednice u potrazi za glodavcima i pripitomljene su prije nekih 5000 godina. U drevnom Egiptu bile su povezane s bogovima i stoga štovane. Procjenjuje se da je oko 500 milijuna mačaka širom svijeta kućne ljubimice. I druge pripitomljene životinje također na ljude mogu prenijeti bolesti pa psi mogu prenijeti bjesnoću, a stoka bolesti probavnog sustava.