Stephen King

Kuća slavnog spisatelja na tronu horor žanra postaje muzaj i oaza za pisce

Sanda Milinković

FOTO/Stephen King, Instagram

FOTO/Stephen King, Instagram

Gradsko vijeće Bangora je jednoglasno donijelo odluku o prihvaćanju zahtjeva Kinga i njegove supruge Tabithe za prenamjenom njihova doma.Dugački ulaz vrtnim putem i intrigantna crna ulazna vrata dizajnirana poput paučine sa šišmišima, kao da su dio dvorca grofa Drakule. No, zapravo su dio rezidencije spisatelja na tronu horor žanrova, Stephena Kinga, prenosi UNILAD. Vila smještena u Bangoru (Maine) transformirat će se u prikladan danak čovjeka koji je zaslužan za tolike neprospavane noći zbog mnogobrojnih jezivih stranica knjiga, a zatim i serija te filmova rađenih po njima. 


Gradsko vijeće Bangora je jednoglasno donijelo odluku o prihvaćanju zahtjeva Kinga i njegove supruge Tabithe za prenamjenom njihova doma. Nekada obiteljski dom postati će muzej i utočište za pisce uz kompletnu arhivu Kingovih djela. 


Na imanju će istovremeno moći odsjesti pet pisaca koji će spavati u bijeloj gostinjskoj kućici blizu glavne vile. Gradski vijećnik Ben Sprague za Rolling Stone izjavljuje: “Obitelj King je prema gradu Bangoru bila divna svih ovih godina i donirala je doslovce na milijune dolara različitim svrhama u zajednici. Očuvanje njegove ostavštine ovdje u Bangoru je vrlo važno za zajednicu”.
Kingovi su na spomenutom imanju odgojili i svoju djecu te proveli mnoštvo godina u zajedničkom životu. Sada navodno provode mnoštvo vremena negdje drugdje – na putu, na Floridi ili u okrugu Oxford u Maineu.


FOTO/Instagram


FOTO/InstagramSlužbenik za planiranje, David Gould, za New England Cable News kaže: “Nisu htjeli da kuća postane Dollywood ili neka vrsta turističke atrakcije. To bi privuklo svakakve ljude u susjedstvo, a imaju i drugih susjeda koji ovdje žive”.


FOTO/lauradelim, Instagram


FOTO/lauradelim, InstagramVirginia Woolf je jednom rekla da žena treba svoju sobu ako se želi baviti pisanjem. Dodao bih da pisac horora mora imati veliku viktorijansku vilu u kojoj bi pisao, s nemirnim duhovima u svakom kutu i demonskim klaunom u podrumu. I sam je King dosta inspiracije uzeo iz svog okruženja – izmišljeni grad Derry za roman ‘Ono’ temeljio je na Bangoru”.