Štetni učinci

Konzumirate čašu ili dvije alkohola tijekom trudnoće? Preporučamo vam da pročitate ovo

P. N.

Foto Unsplash

Foto Unsplash

Istraživači preporučuju da treba nastaviti usmjeravati trudnice na potpunu apstinenciju od alkohola, a ne na uživanje u jednoj ili dvije čaše tijekom vremena. Važno je da trudnice znaju koliku štetu može napraviti i najmanja količina alkoholaIstraživanja objavljena ovoga tjedna otkrila su da je bilo koja količina alkohola štetna za fetus, iako su mnoge trudnice uvjerene kako jedna ili dvije čaše vina u devet mjeseci neće škoditi. 


Pregledom prethodne 23 studije objavljene u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju, znanstvenici su naveli:


– Naši rezultati pokazali su kako postoji štetna uloga prenatalne izloženosti alkoholu, a to je onda vidljivo kod kognitivnih rezultata i smanjene tjelesne težine pri porodu, čime se potvrđuju rezultati konvencionalnih opservacijskih studija – navedeno je u studiji. Iako mnogi zdravstveni stručnjaci ženama od prvoga dana trudnoće preporučuju apstiniranje od alkohola, ovom studijom se učvršćuje uzročna veza između ispijanja alkohola i simptoma Fetalnog alkoholnog spektra poremećaja među kojima su i problemi sa srcem i plućima te poteškoće u učenju. 
Istraživači zato preporučuju da treba nastaviti usmjeravati trudnice na potpunu apstinenciju od alkohola, a ne na uživanje u jednoj ili dvije čaše tijekom vremena. Važno je da trudnice znaju koliku štetu može napraviti i najmanja količina alkohola. 


Štetni učinci 


Štetni učinci će biti izraženiji ukoliko trudnica pije u prvom tromjesečju trudnoće te tada čak može doći i do pobačaja. Tada je fetus još uvijek u vrlo ranoj fazi rasta i nije u stanju preraditi alkohol koji prolazi kroz placentu jer se jetra još nije razvila. Konzumiranje alkohola i u kasnijem stadiju trudnoće može štetiti djetetu tako što se može razviti Fetalni alkoholni spektar poremećaja. Takvi simptomi su: glava i oči manje od prosječnih, tanka gornja usnica, problemi u ravnoteži, poteškoće s učenjem i koncentracijom, hiperaktivnost, problemi s jetrom, bubrezima, srcem ili drugim organima, kao i sa sluhom i vidom.  


Koliko alkohola trudnice smiju piti?


Znanstvenici iz Velike Britanije na kraju naglašavaju kako nijedna količina alkohola, pa ni ona najmanja, nije dokazana sigurnom za konzumiranje tijekom trudnoće. Zato se savjetuje potpuno izbjegavanje alkohola u trudnoći jer je moguće da i najmanja količina može nekako naštetiti fetusu. Doduše, vrijedno je napomenuti da ako što više konzumirate alkohol tijekom trudnoće, tako i sve više povećavate mogućnost da nanesete štetu djetetu.