Madonna della Melagrana

Konzervatori stigli do nevjerojatnog otkrića: ispod slojeva Botticellijeve slike pronašli još jednu

Portal Novilist.hr

FOTO/Ipernity/Madonna della Melagrana

FOTO/Ipernity/Madonna della Melagrana

Talijanski renesansni umjetnik je bio poznat po tome da je radio kopije vlastitih djela. Britanski konzervatori već neko vrijeme rade na slici za koju se dugo vremena smatralo da je kasnija imitacija rada umjetnika Sandra Botticellija. Reuters javlja da su u međuvremenu otkrili da je slika zaista njegovo originalno djelo.


Iz English Heritagea su ovoga četvrtka objavili da su konzervatori došli do otkrića skidanjem slojeva laka sa slike “Madonna della Melagrana” koja prikazuje majku Isusa Krista kako drži dijete i voćku.


„Odmah sam primijetila da je slika slična djelima samog Botticelija. Stilski, bila je previše slična da bi predstavljala imitaciju – bila je iz jednakog vremenskog perioda, tehnički ispravna te rađena na popularnom materijalu tog vremena, topoli“, izjavila je konzervatorica Rachel Turnbull, prenosi Reuters. Za BBC Radio je dodala: „Vidjeti sve te boje koje su izašle na vidjelo nakon skidanja slojeva laka, zaista je fantastično iskustvo.“
FOTO/Rođenje Venere, Wikimedia Commons


FOTO/Rođenje Venere, Wikimedia CommonsStručnjaci su rendgenskim i infra-crvenim pregledima otkrili sliku koja se nalazila ispod slojeva, uključujući i promjene originalnih obrisa koji su pružili tragove za otkrivanje pravog identiteta slike. Slika je najbliža verzija originalnom djelu iz 15. stoljeća koje se trenutno nalazi u galeriji u Firenzi. Popularan zbog djela poput „Rođenja Venere“ i „Proljeća“, Botticceli je često radio kopije vlastitih radova da bih prodao slike obožavateljima kojima se svidio njegov rad.