Dječji bonton

Knjižica iz 1480. godine: Neka pravila lijepog ponašanja za djecu možemo primijeniti i danas

Sanda Milinković

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Ovakva vrsta vodiča stizala je u različite dijelove Europe između 13. i 18. stoljeća.Petsto godina stara knjižica o bontonu naslova “Lytille Childrenes Lytil Boke“, učila je djecu o pravilima lijepog ponašanja. Služila je kao priručnik roditeljima koji su težili životu kakvog vodi englesko plemstvo, prenosi MSN.


Priručnik datira (otprilike) iz 1480. godine i ima svakojake savjete o tome kako bi se djeca trebala ponašati. “Nemojte kopati uši ili nos”, “Nemojte pljuvati po stolu” i “Nemojte podrigivati kao da vam je grašak zapeo u grlu”, neki su od savjeta koji su, slažemo se, primjenjivi i danas.


Ovakva vrsta vodiča stizala je u različite dijelove Europe između 13. i 18. stoljeća. Autor priručnika lijepo ponašanje ne povezuje samo s društvenim položajem već i religijom – kaže da pristojnost dolazi iz samoga raja.
U priručniku pod pravilima ponašanja stoji i “Nemoj se smijati, cerekati i pričati previše” te “Nemoj biti previše pohlepan kada se iznese sir”. 


Internetska stranica Discovering Children’s Books istražuje povijest i raznolikost dječjih knjiga. Prepuna je kompletnih priča, pjesama i ilustracija koje nas vraćaju nekoliko stoljeća u prošlost.  Jedno od skrivenih blaga koje tamo možemo pronaći su dva voštana tableta stara dvije tisuće godina. Međusobno povezani, činili su dio grčke zadaćnice u kojima je vidljiv rukopis učitelja.