Zračna luka Kangerlussuaq

Klimatske promjene uništile pistu: Zatvara se najveća zračna luka na Grenlandu

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Zato će vlasti započeti s izgradnjom nove zgrade. "Rade novi aerodrom u Nuuku i na sjeveru. Dansko ratno zrakoplovstvo će preuzeti odgovornost za ovu zračnu luku", kaže menadžer aerodroma  Peter Høgh.Glavna zračna luka na Grenlandu će kroz idućih pet godina obustaviti putničke letove zbog klimatskih promjena, prenosi Euro News. Razlog tome je otapanje perfmafrosta zbog kojeg puca pista. Permafrost je naziv za  stalno zamrznuto tlo  koje se nalazi na temperaturi točke taljenja vode, ili ispod nje, u razdoblju od dvije ili više godina.


Zračna luka Kangerlussuaq prošle je godine imala jedanaest tisuća dolaznih i odlaznih letova. Permafrost se smanjuje zbog povećanja temperature, za radnike na aerodromu, vožnja kroz pistu leda i snijega postala je stalna borba.


Zato će vlasti započeti s izgradnjom nove zgrade. “Rade novi aerodrom u Nuuku i na sjeveru. Dansko ratno zrakoplovstvo će preuzeti odgovornost za ovu zračnu luku”, kaže menadžer aerodroma  Peter Høgh.
Grenland je najveći otok na svijetu, a otprilike 80 posto njegove površine je prekriveno ledom. No, globalno zatopljenje stravično mijenja oblik Grenlanda, uzrokujući otapanje leda većom brzinom nego se donedavno smatralo.


Situacija ove zračne luke pokazuje kako je i okoliš izgrađen od strane čovjeka, a ne samo onaj prirodni, pogođen klimatskim promjenama.