Ušli u registar

Kinolozi službeno priznali dvije nove pasmine: “Obje su vrste vrlo jedinstveni psi”

P. N.

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Od ovog su utorka u registru barbet i argentinska doga. Američki kinološki klub (AKC) je ovog utorka objavio da su pasmine barbet i Dogo Argentino (argentinska doga) i službeno u njihovom registru, što znači da će smjeti sudjelovati na natjecanjima, prenosi MSN. Uz ove dvije nove službeno priznate vrste, ukupna brojka vrsta koju prepoznaje AKC iznosi 192. 


Organizacija pasminu barbet opisuje kao pse srednje veličine porijeklom iz Francuske koji su originalno korišteni za lov ptica vodarica. Pametni su, stoga im treba mentalna stimulacija, a razina njihove aktivnosti je opisana kao “umjerena”. Naziv pasmine potječe od francuske riječi “barbe” što znači “brada”. 


Njihove se “kovrče” ne linjaju, što znači da su hipoalergenski. Prijateljski su nastrojeni, odani i vole biti u blizini vlasnika zbog čega su idealni obiteljski psi. 
Argentinska je doga lovački pas porijeklom iz Argentine i originalno korišten za traženje planinskih lavova i veprova. Snažni su i moćni, odani, hrabri i skromni. AKC bilježi da nisu prikladni za neiskusne vlasnike jer znaju biti teritorijalni i zaštitnički nastrojeni pa im treba puno vježbe i socijalizacije. Spadaju u veće pasmine. 


FOTO/Wikipedia


FOTO/Wikipedia“Sretni smo što su barbet i argentinska doga postali dio naše obitelji te prepoznatljive pasmine”, kazala je izvršna sekretarica organizacije Gina DiNardo. “Oboje su jedinstveni psi vrlo različitog odabira. Kao i uvijek, ohrabrujemo ljude da istraže koja im pasmina najviše odgovara kada požele u obitelj primiti psa”, dodaje, a prenosi MSN. 


FOTO/Wikipedia


FOTO/Wikipedia