Tkanina pokrenula raspravu

Kinesko “čudovište iz Loch Nessa”: Nešto neobično plivalo po rijeci Jangce

P. N.

FOTO/YT Screenshot

FOTO/YT Screenshot

Teorija o mističnom biću koje vreba iz dubina nije novost u Kini.

MSN prenosi da nešto vreba u dubinama poznate kineske rijeke Jangce, o čemu se (naravno) povela žestoka rasprava na društvenim mrežama. Nedavno se na popularnoj kineskoj stranici “Sina Weibo” pojavila snimka koja prikazuje dugačko i crno biće koje pliva kroz vodu. Snimka je od tada pokupila više milijuna pregleda, a nametnula se i žustra rasprava.
Video sniman s obale grada Yichang u zapadnoj provinciji Hubei, zabilježio je neobičnu pojavu. Video prikazuje biće koje izgledom podsjeća na zmiju ili poveću jegulju. Snimljeno je i lokalno stanovništvo koje scene promatra s obale.


“Niti riba niti zmija”


Mnogi su korisnici podijelili video, a uključili su se i specijalisti i stručnjaci sa svojim mislima. Profesor Wang Chunfang sa Sveučilišta za agrikulturu, Huazhong , kaže da je riječ o običnoj vodenoj zmiji. Neki korisnici tvrde da su na veličinu zmije mogli utjecati “vanjski čimbenici kao što je zagađenje”. 


Odvojena videosnimka je dovela do toga da neki korisnici preispituju je li uopće riječ o živom biću. Popularna mrežna stranica za vijesti “The Paper” podijelila je odvojenu videosnimku “nečeg dugačkog i crnog što se kreće u vodi”, ali se čini “manje pokretno”. Biologa Dinga Li, pitali su je li čitava stvar tek “glasina”, a Li je odgovorio da objekt nije niti riba niti zmija nego jednostavno “plutajući objekt”.
FOTO/YT Screenshot, Netizen Watchdog


FOTO/YT Screenshot, Netizen WatchdogKomad crne tkanine


Fotka je od tada postala viralna, a pokazuje dugačak komad crne tkanine koja je završila na kamenju i pokrenula diskusiju o tome što je misteriozni objekt. “U sedam sati 16. rujna, osoba iz ureda za upravljanje automobilskim trajektima Changzhou, rekla je Yu Newsu da je stigla do trajektnog terminala Jiangkou. Trenutno je vodostaj rijeke opao, a s vodene površine nagomilalo se kamenje, na kojem visi crna traka”, stoji na kineskoj stranici Weibo u opisu kraj fotke. 


FOTO/Weibo


FOTO/WeiboNa kraju je situacija oko “kineske Nessie” dovela do šala o tome trudi li se lokalna vlast ovako privući turiste, dajući milijune dolara u izgradnju i održavanje Hidroelektrane “Tri klanca” koja se nalazi u blizini. Ostali su ismijali kvalitetu snimke, a neki su se našalili da korisnici “očito nisu imali Huawei smartphone “. Netko je napisao i da se “čudovišta obično pokazuju kada ima malo piksela”. Nije prva teorija o “Nessie”


Teorija o mističnom biću koje vreba iz dubina nije novost u Kini. Od 1987. godine se pitaju postoji li “Čudovište iz jezera” u jezeru Kanas, smještenog u sjeverozapadnom Xinjiangu. No, stručnjaci vjeruju da je tu riječ o divovskom tajmenu, vrsti lososa koja može narasti do 180 centimetara. 


U kolovozu 2017. godine, viralna je postala snimka koja pokazuje “neobično vodeno biće” u vodama okruga Luoping u provinciji Yunnan. Službenici su odbacili teoriju da je riječ o čudovištu, rekavši da je “ili riječ o aligatoru ili o plutajućem smeću”, prenosi MSN. 


Što onda živi u rijeci Jangce?


Rijeka Jangce je najduža rijeka u Aziji čija dužina iznosi više od šest tisuća kilometara, čime je i treća najveća na svijetu. Zagađenje je ozbiljno utjecalo na rijeku posljednjih godina, što znači da je smanjen i do tada raznolik ekosustav. Najveće biće koje (trenutno) živi u rijeci je kineski divovski gušter koji može dosegnuti 1.8 metara dužine. Ova je životinjska vrsta zbog zagađenosti kritički ugrožena.