Foto dvoboj

Kažu da je namještena: Usporedili fotke Trumpa i Obame u “ključnim trenucima američke povijesti”

Sanda Milinković

FOTO/Wikipedia

FOTO/Wikipedia

Jedna fotka prikazuje Trumpa, a druga Obamu - ekipa na društvenim mrežama nije uvjerena u istinitost prve.Nakon što je ubijen vođa Islamske države Abu Bakr al-Baghdadi, ured aktualnog američkog predsjednika Donalda Trumpa objavio je povijesnu fotografiju. Ista prikazuje Trumpa u tzv. “Situation Room” gdje se (navodno) nalazio tijekom ubojstva spomenutog vođe. Na fotografiji je okružen s pet starijih savjetnika za nacionalnu sigurnost uz koje nadgleda operaciju u Siriji.


Svaki od šestorice muškaraca je odjeven u uniformu i strogo gleda u kameru. Po stolu su razbacani mnogi (nespojeni) kabeli, a iznad Trumpove glave se vidi predsjednički znak. Nakon što je fotografija objavljena, izazvala je lavinu reakcija na društvenim mrežama.


“Hmm… puno Ethernet kabela koji nisu spojeni, fascikle otvorene na slučajnim stranicama. Izgleda kao da se ništa nije događalo prije nego je fotka snimljena – samo stari tipovi koji čekaju kad će se slikati kraj stola prepunog rekvizita”, stoji u jednom od komentara na Twitteru.
“Čini se vrlo namješteno, ali plus bodovi za korištenje podmetača. Moja mama bi to odobrila”, “Predsjednik nije bio u toj sobi kada je počela akcija. Igrao je golf. Fotka je snimljena oko sat i pol nakon početka akcije. Premalo ljudi, bez promatrača i svi još uvijek nose svoje jakne” i “Zapetljani nered kabela koji ne idu nigdje služi kao metafora za njegovo predsjedništvo”, samo su neki od komentara na fotografiju.


FOTO/Twitter


FOTO/TwitterOsim mnogobrojnih negativnih komentara, korisnici Twittera su se prisjetili još jedne fotografije iz ove sobe. Ista je nastala u važnom trenutku američke povijesti 2011. godine, kada je pod mandatom tadašnjeg predsjednika Baracka Obame, smaknut Bin Laden. Fotografija prikazuje trinaestero ljudi s izraženom zabrinutošću na licu, a nitko od njih trinaest ne “doživljava” kameru niti gleda u nju.


Tadašnja državna tajnica Hilary Clinton svakako je imala nezaboravnu ekspresiju lica – rukom je prekrila usta. Kraj nje je sjedio tajnik Ministarstva obrane, Robert Gates, koji je na prsima prekrižio ruke. Obama nije bio odjeven u uniformu, već je nosio bijelu polo majicu i kaput. Pogled mu je bio uperen u ekran i nije sjedio na čelu stola, a predsjednički znak je vrlo slabo vidljiv.


FOTO/Twitter


FOTO/Twitter“Ovo je odlično namješteno. Za razliku od fotografije tijekom misije Bin Laden gdje nije trebalo pozirati jer se vidio rad i na licima se vidjela briga, bez poziranja!”, stoji u jednom od komentara na Twitteru.


“Ovo je nenamještena fotka pravog vođe koji nije trošio vrijeme čestitajući sebi i Rusiji, već ljudima koji su doista bili upleteni” i “Sramotna travestija obzirom da je u to vrijeme igrao golf. Nikad, ali nikad neće biti sposoban pokazati dostojanstvo i ravnotežu kao što je to ova fotografija učinila”, neki su od komentara usporedbi ovih dviju fotografija.