100 posto prirodna

Karlovčani unovčili prodaju magle – prodaju je u teglicama za 20 kuna

P. N.

Izvor: Facebook

Izvor: FacebookU Hrvatskoj se netko napokon dosjetio unovčiti prodavanje magle.


Na ideju doslovne prodaje magle došla je Moran Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1987, koja vodi paviljon-info punkt gdje turistima predstavlja karlovačku kulturu i povijest te prodaje razne autentične suvenire.


Jedan takav proizvod odnedavno je i 100 posto prirodna ˝Karlovačka magla˝ koja se može kupiti u paviljonu Katzler. Staklenka ekološki čiste magle iznosi svega 20 kuna.

Na ideju prodaje magle došla je Moran Rožman, predsjednica udruge Paviljon Katzler 1987, koja vodi paviljon-info punkt gdje turistima predstavlja karlovačku kulturu i povijest te prodaje razne autentične suvenire.


Jedan takav proizvod odnedavno je i 100 posto prirodna ˝Karlovačka magla˝ koja se može kupiti u paviljonu Katzler. Staklenka ekološki čiste magle iznosi svega 20 kuna.


– Ideja je postojala već dugo.Cijeli život sam htjela prodavati maglu, a sad ju zaista i prodajem , našalila se Morana i pojasnila da je na ideju zapravo došla zbog jake suvenirske scene. Imala je želju da se na neki način brendira karlovačka magla koje, zbog četiri rijeke: Mrežnice, Korane, Dobre i Kupe, imaju u izobilju.


– S obzirom na to da je Karlovac grad na četiri rijeke, samim time je i grad magle. Zbog toga sam je odlučila pakirati u teglice te je tako zaštititi i stvoriti simbol. Postoji sedam vrsti magle, a većina ih stanuje u Karlovcu. U teglicama se nalazi jesenska jer je najkompaktnija, rekla je Morana za 24sata.– Suvenir je jedinstven i zbog toga jer je riječ o 2 u 1 proizvodu. Osim što je suvenir, simbolično predstavlja i hrvatske fraze ‘prodavanje magle’ ili ‘uhvatiti maglu’, koje su popularna disciplina u nas i dobri smo u tome, zbog čega je jako dobro prihvaćen i tražen. Najviše ga kupuju Karlovčani kad idu u posjet izvan grada ili u inozemstvo pa gostima na dar donesu maglu, a kupuju je i stranci. No strancima teže objasnim izraz ‘prodavati maglu’ ili ‘uhvatiti maglu’, a kad shvate, oduševe se, kazala je Morana te dodala kako se karlovačka magla trenutno nalazi diljem Europe, u Americi i Australiji.


Karlovac je inače grad koji godišnje broji oko 80 dana s maglom, najčešće zimi, a rekord je zabilježen u studenom 1995. godine, kad je bilo 25 maglovitih dana.