Koze na zadatku

Kanađani angažirali koze da unište gradske nasade – marihuane

P. N.

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Trenirane da se hrane marihuanom, koze u jednom kanadskom parku svakog ljeta brste nasade trave, a toliko su učinkovite da čak i sjeme razgrade do te mjere da se ne može ponovno uhvatiti u zemlju.Svi znamo za pse tragače ili policijske konje, no priča o kozama koje vlada angažira za poseban zadatak zasad postoji samo na jednom mjestu u svijetu.


Naime, kanadska vlada okupila je stado koza koje su trenirane da u gradskim parkovima Edmontona jedu zasade trave, no ne bilo koje, već marihuane čija je pojava postala toliko učestala i problematična, jer su sve vrste herbicida ondje još strogo zabranjene, da su se snage reda i sigurnosti morale dosjetiti nekog inovativnog rješenja, prenosi BBC.


– Koze dolaze otprilike tri puta tijekom ljeta u isti park i ostaju ondje između sedam i osam radnih dana, rekao je Michael Glazier koji upravlja cijelom kozjom operacijom.
Koze travoubojice imaju i svoju posebnu pastiricu koja ih vodi u pohodu na travu.


– Sve su koze trenirane, imaju naredbe. Ljudi se smiju jer ih mogu dozvati s druge strane parka i one se vrate na zapovijed. Koze razumiju da sve što držim u rukama jest neka vrsta poslastice za njih. Ako ih tako hranim marihuanom, povezat će to s nečim što vole jesti. Uz to imaju vrlo temeljit probavni sustav i ne privlače buhe zbog čega su idealne za gradske sredine, rekla je njihova pastirica Jeannette Hall.


Oko 400 koza uključeno je u program uništenja trave u parku, a njihov rad na uništenju trave toliko je učinkovit da razgrade travu do te mjere tako da sjemenke koje završe u njihovu izmetu nisu ponovno upotrebljive.