Zatvorena atrakcija

Kalifornijski grad u totalnom kaosu zbog turista koji žele raditi selfieje

Portal Novilist.hr

FOTO/Lake Elsinore, Facebook

FOTO/Lake Elsinore, Facebook

Zbog ogromnog broja turista željnih "selfija", gradonačelnik je bio prisiljen zatvoriti pristup atrakciji. Ovog se vikenda na tisuće turista prošetalo poljima maka, smještenih na jugu Kalifornije. Posjetitelji su šetnju ovjekovječili fotografiranjem uz oznaku #superbloom. Za grad je tolika količina turista uskoro sve pretvorila u potpunu noćnu moru, javlja Guardian.


Smješten na brežuljcima okruga Riverside, gradić Lake Elsinore prošao je totalno ludi program, kad se najmanje 50 tisuća turista okupilo na istom mjestu, stvarajući prometnu gužvu i usput gazeći prekrasne cvjetove. Spomenuta oznaka (#superbloom) na Instagramu broji više od 100 tisuća objava, a #superbloom2019 oko 80 tisuća. Situacija je uskoro eskalirala, pa su gradske vlasti u nedjelju zatvorile pristup javnosti kanjonu Walker. “Ovaj je vikend bio nepodnošljiv za grad Lake Elsinore. Znamo da je sve bilo vrlo jadno i uzrokovalo je nepotrebne teške okolnosti za našu zajednicu”, napisali su na gradskoj Facebook stranici. 
Djelom se krive i društvene mreže, za čitavu situaciju. Tisuće je slika tijekom vikenda osvanulo na Instagramu upravo s tih polja. “Gazite preko cvijeća zbog fotke? Sad su sve zatvorili.” i “Nije vrijedno slike”, samo su neki od komentara. 


Gradonačelnik Lake Elsinorea, Steve Manos, objavljivao je na Facebooku videe koji prikazuju nepropisno parkirane aute i gužve u prometu na autocesti. “Prije dvije godine, u vrijeme ‘super – cvjetanja’ nije bilo ovako. Ovogodišnje je cvjetanje bilo mnogo veće i previše medija je pisalo o tome, uništavajući tako prostor.” izjavila je lokalna Kirstin Burrows. Burrows je napomenula i da je njezin muž u nedjelju zaglavio u prometu i nije stigao na posao. “Ne postoji riješenje koje bi pomoglo nositi se s ovolikim brojem turista”, prenosi Guardian. 


Ovog je ponedjeljka kanjon opet otvoren za javnost. Povodom toga, uvedeno je strogo ograničenje parkinga na području. Na gradskoj Facebook stranici, mogu se vidjeti mnogi turisti kako žure u kanjon. Istovremeno, gradonačelnik im savjetuje da posjete atrakciju neki dan, uz riječi “Puni smo.”