Stručnjak otkriva

Kako što prije zaspati i koja je idealna pozicija za miran san

P. N.

FOTO/Army.mil

FOTO/Army.mil

Često čujemo da je prosječnom čovjeku potrebno sedam do osam sati sna da bi funkcionirao. U određenoj fazi života, gotovo se svaki čovjek susreo s nesanicom ili generalnim problemima koji utječu na regularno spavanje. Problemi mogu uključivati od onih kako najlakše zaspati do onih kako ostati spavati i koja je najbolja pozicija.


Često čujemo da je prosječnom čovjeku potrebno sedam do osam sati sna da bi funkcionirao. No, prema stručnjaku Neilu Stanleyju (autor knjige “How To Sleep Well”), potrebni sati su sasvim individualni, prenosi LADBible.


“Sve između četiri i jedanaest sati sna se smatra normalnim, ali samo jedan sat sna manje od potrebnog, može imati značajan utjecaj na vaše psihičko i fizičko zdravlje”, kaže Stanley.
S druge strane, Metro piše da nam s godinama treba i manje sna. Ako imate problema sa time kako zaspati, savjetuju od dobrog starog brojanja ovaca do čaja od kamilice. Ali, već i ležanje u mirnoj i tamnoj sobi sa što manje smetnji, napravit će čuda za vaš san. Trebalo bi i ukloniti mobitel ili laptop i riješiti se tehnologije prije spavanja, što također utječe na kvalitetu sna. Ako svejedno imate problema s time kako zaspati, Stanley savjetuje i korištenje aplikacija za spavanje. 


Stanley dodaje i da je idealna pozicija za spavanje ležanje na leđima jer može smanjiti pritisak na mišiće i zglobove.