"Žene se može naučiti"

Kako se postaviti prema ženama na poslu? Otkrivamo što je pisalo u vodiču za muške šefove iz 1940.

Portal Novilist.hr

FOTO/Grupa žena koja će raditi na održavanju letjelice 1940-ih/Flickr

FOTO/Grupa žena koja će raditi na održavanju letjelice 1940-ih/Flickr

Vodič je nastao u vrijeme Drugog svjetskog rata i pružao je savjete o tome kako se postaviti prema ženi na posluGodine 1940. izdan je vodič za muške šefove, u kojima se nalazi pregršt savjeta vezanih uz žene na radnom mjestu.


Vodič je izdan u SAD-u, u vrijeme kad je već više od polovice ženskog stanovništva radilo, objavljuje portal Vintage. Do tada, žene su većinom ostajale doma. Upravo je zato ovaj vodič poslužio kao svojevrsni udžbenik za muškarce koji se nisu imali prilike susretali sa ženama na radnom mjestu. Iako su savjeti bili usmjereni na žene, danas se možemo složiti da su primjenjivi na oba spola, te da ne bi bilo loše da ovakav vodič dođe u ruke suvremenih poslodavaca. 


Kad nadgledate ženu na poslu


Uvodni dio vodiča osvrće se na sam pristup prema zaposlenicama. Navodi se da je potrebno provjeriti je li njezino radno mjesto udobno, sigurno i odgovarajuće. Vodič savjetuje i da je bolje savjetovati ženu, nego joj prigovarati. Kad je to potrebno, ženu je poželjno saslušati i pomoći joj oko problema s kojim se suočava. Vodič savjetuje i pohvalu, kad žena napravi dobar posao. 


Ne savjetuje se često mijenjanje smjene
Jedan od savjeta nalaže da se prilikom dodjeljivanja posla ženi, u obzir treba uzeti njezino obrazovanje, radno iskustvo i karakter. Nakon jedne takve procjene, potrebno ju je staviti u grupu radnika s jednakim pozadinama i interesima. Vodič nalaže i potpuno informiranje žene oko zdravstvenih i sigurnosnih pravila te politika kompanije. Odličan savjet u Vodiču kaže da se ženu uvijek treba obavijestiti oko moguće promjene smjene. Glede radnog vremena, Vintage prenosi preporuku oko ograničavanja radne smjene na osam sati dnevno i 48 sati tjedno, ako je to moguće. Uz to, preporučuju se i kratki odmori za vrijeme svake smjene. 


Važno je da prostor bude higijenski čist


Pored smjenskog rada, savjetuje se da se smjena prilagodi zdravlju žene, njezinim obavezama kod kuće i vrsti prijevoza kojom raspolaže. Vodič preporučuje hranjive obroke, koji bi trebali biti dostupni u vrijeme ručka. Također se savjetuje i da mjesto za pauzu bude udaljeno od radnog mjesta. Nalaže se i osiguranje čiste i svježe vode, kao i čistoća toaleta. Autori vodiča savjetuju da se žene ne izlaže prašini i plinovima, te da im se na radnom mjestu omogući udobna stolica, odlična ventilacija i osvjetljenje. 


Stručna osoba koja će brinuti o ženama


Krajnje smjernice vodiča preporučuju zapošljavanje stručne i profesionalne ženske osobe. Ona bi služila kao svojevrsni savjetnik u tvrtki, koji bi se bavio ženskim problemima. Vodič navodi da bi takva stručna osoba pomogla shvatiti što žene na poslu misle i što žele. Savjetnica bi pomagala ženama u rješavanju osobnih problema zbog kojih bi ženama bilo teže koncentrirati se na posao. Stručna savjetnica bi pružala pomoć novim radnicama, da se prilagode svojim poslovima te bi pomogla u razumijevanju ženskih stavova.