Skupo "voće"

Kako prodati bananu za 120 tisuća dolara? Proglasite ju umjetničkim djelom

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Ljepota je u oku promatrača. Kolekcionari umjetnina su toliko poludjeli za jednim komadom umjetnosti da je netko od njih čak ponudio 120 tisuća dolara, prenosi Oddity Central. Skupocjeni primjerak umjetnosti se odnosi na jednu jedinu bananu koja je zalijepljena za zid galerije. 


Naziva “Comedian” ova je banana originalni rad talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana. Ovog je tjedna iz pariške galerije Perrotin bila na prodaju tijekom prestižnog sajma umjetnina, Art Basela u Miamiju.


Prvo izdanje ovog umjetničkog djela, ugrabio je francuski kolekcionar umjetnosti za cijenu od 120 tisuća dolara. Prema vlasniku galerije Emmanuelu Perrotinu, prodano je i drugo izdanje za jednaki iznos.
Nakon što je uspješno prodao dvije “banane”, umjetnik i galerija Perottin, odlučili su podignuti cijenu za treće izdanje na 150 tisuća dolara. “Već smo je prodali! Ovo je čudo, ne znam kako se ovo dogodilo, kazao je Perrotin. 


Cattelano se smatra nekom vrstom zabavljača u svijetu umjetnina, ali galerija Perrotin inzistira da umjetnosti koje uzrokuju komešanje nisu šala. Umjetnik je navodno sami naziv rada, “Komičar”, osmislio prošle godine i potrošio mnoštvo vremena obraćajući pažnju na svaki aspekt. Od oblika voća do kuta pod kojim će biti trakom zalijepljeno na zid pa sve do veličine samog zida. U početku je navodno razmišljao o korištenju umjetne banane, prenosi Oddity Central.  Izjava iz galerije kaže da je Cattelan na svakom putovanju kupovao bananu i lijepio ju po hotelskoj sobi za inspiraciju. Napravio je i nekoliko modela, poput brončane banane, ali na kraju se odlučio za originalnu.


Na Instagram profilu galerije, korisnici ove društvene mreže su doslovce oduševljeni ovim umjetničkim djelom. Većina korisnika hvali domišljatost, skrivenu poruku i ekstravagantnost ovakve umjetnosti.


Postoje i oni koji su izrazili nezadovoljstvo. “Apsolutno smeće. Odvratno je što netko možete dobiti lovu za nešto što bi desetogodišnjak mogao osmisliti. Postoje na tisuće zbijla kreativnih umova diljem globusa koji nisu priznati ili im se ne da mjesto za izražavanje, a mnogi nikada neće dobiti šansu zbog sustava”, napisala je korisnica. 


“Uspio si. Ubio si umjetnost! Jednom i zauvijek”, “Je li banana iz organskog uzorka” i “Ovo nije umjetnost”, samo su neki od negativnih komentara.


No, ljepota je u oku promatrača.