Savjeti

Kako odgojiti optimista? Šest trikova koje će dijete naučiti da ima pozitivan stav

Šarlota Brnčić

Foto Unsplash

Foto Unsplash

Kada djetetu dopustite da rješava probleme bez vaše pomoći, potaknut ćete njegov osjećaj za postizanjem ciljeva. Postat će mnogo optimističniji spram budućnostiVrlo često se uhvatimo u situacijama kada smo fokusirani isključivo na negativno, a nismo ni svjesni da djeca konstantno upijaju naše ponašanje i promatraju nas kao uzore. Postoji mnogo razloga zbog kojih valja ohrabrivati optimizam kod mališana, a to uključuje dugotrajne pozitivne efekte na mentalno i psihičko zdravlje. Jeste li znali da optimisti češće dožive stotu godinu? Ipak, postavlja se pitanje kako odgajati optimista?


Za početak, prakticirajte ovih šest savjeta i promatrajte pozitivne efekte koji će se »proširiti« vašim domom.


1. Prestanite se žaliti


»Nikada nećemo stići«, »Uvijek kasnimo«… Fokusiranje na negativne misli i frustracije je, u suštini, klasičan pesimizam. Što više kukate zbog novčanih problema ili teškog dana na poslu, veća je mogućnost da će se i vaše dijete naučiti takvom ponašanju. Umjesto toga, pokušajte pričati o stvarima koje vam idu dobro, na primjer: »Vrhunski sam učinila projekt na poslu.« ili »Imala sam tako ugodan susret danas u pošti.«


2. Imajte visoka očekivanja
Djeca neće razviti optimističan stav o obavezama ako nemaju priliku da pokažu da to vrijedi. Dodjeljivanje obaveza stvara djeci osjećaj sposobnosti. Obaveze, naravno, trebaju biti u skladu s godinama jer je poanta u tome da djeca uspiju. Dvogodišnjaci mogu pokupiti svoje igračke, trogodišnjaci mogu odnijeti prljavo rublje na pranje, četverogodišnjaci mogu odnijeti tanjure do sudopera, petogodišnjaci mogu isprazniti kantu za smeće, a šestogodišnjaci mogu sortirati odjeću.


3. Ohrabrite ih da riskiraju


Svi se borimo s time da zaštitimo svoje dijete od ozljeđivanja. Sramota je ako padne pred prijateljima s konjića i slično, tako da je prirodno da želite sačuvati dijete od ovakvih situacija. Međutim, kada dijete obeshrabrite u aktivnosti u kojoj samo trenutačno nije dobro kao druga djeca, umanjujete njegovo samopouzdanje, a ohrabrujete pesimizam.


4. Pričekajte prije negoli reagirate


Obuzdavanje vašeg zaštitničkog instinkta dovodi do velike samokontrole. Kada dijete pokušava izgovoriti neku riječ ili mu je potrebno više vremena da spoji komadić slagalice, lako je intervenirati. Ipak, kada djetetu dopustite da rješava probleme bez vaše pomoći, potaknut ćete njegov osjećaj za postizanjem ciljeva, a uz to će postati mnogo optimističniji spram onoga što će raditi u budućnosti.


5. Podržite dijete


Vjerojatno ste često čuli da dijete kada ima teške zadatke, tvrdi »Loš(a) sam u matematici!«. Nažalost, jedna prepreka može biti dovoljna da dijete stvori osjećaj da ima određenu manu pa da vam kaže »Nisam pametan«, »Ne ide mi dobro nogomet!« ili »Ne znam crtati!«. Da biste spriječili ovakve tipove zaključaka, pokušajte promijeniti djetetovu perspektivu. Kako biste izmijenili njihove misli k pozitivnom, možete reći: »Sportovi su teški za učenje na samom početku!« ili »Znam da još uvijek ne znaš gledati na sat, ali ćeš uskoro i to znati!«.


Pustite ih da shvate da nisu jedini. Možete im reći »Mnoga djeca u tvom razredu se osjećaju isto kao ti sada!« ili »I meni je bilo teško kada sam počinjala učiti matematiku!«. Pomozite djetetu da očuva nadu tako što ćete mu spominjati druge sposobnosti u kojima je uspjelo: »Sjećaš li se kada nisi znala čitati pa je bilo potrebno mnogo truda? Tako ćeš i ovo savladati s vremenom.«


6. Budite realni


Ironično je, ali uvjeravanje djeteta da će sve ispasti savršeno često može imati totalno suprotan efekt. Optimizam u stvari traži da razmišljate daleko više realistično nego pozitivno i na taj način pripremate dijete na sve s čime će se suočiti.