Obratite pažnju

Kako izbjeći infekcije u kuhinji? Jeste li znali da su spužvice prava »skladišta« bakterija

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Tek kada našu kuhinjsku spužvicu stavimo pod mikroskop, shvaćamo sa čime se suočavamo. Naime, u kubnom centimetru spužvice možemo pronaći i do milijarde bakterijaSvima nam je poznato da higijena u kuhinji mora biti na visokom nivou, no ono što mnogi ne znaju jest da se sve ono što koristimo za pranje i čišćenje u kuhinji može pretvoriti u pravu pravcatu riznicu bakterija, čak i onih patogenih. Ukoliko, primjerice tanjure, peremo sa prljavom spužvicom, riskiramo u konačnici da »zarazimo« i hranu koju jedemo. Kada govorimo o bakterijama, nevidljivima golim okom, rijetko smo svjesni što zapravo riskiramo. Tek kada našu kuhinjsku spužvicu stavimo pod mikroskop, shvaćamo sa čime se suočavamo. Naime, u kubnom centimetru spužvice možemo pronaći i do milijarde bakterija. Stravično, zar ne?


Ne bismo niti u snu pomislili da je kuhinjska spužvica dom tako velikoj populaciji. Stručnjaci ističu kako različite bakterije »vole« obitavati u tako malo prostora, a tu možemo pronaći Moraxelle, rod bakterija iz razreda Gammaproteobacteria, porodice Moraxellaceae, a koje su zaslužne za ružan miris spužvice i iz kuhinjskog sudopera. Dovoljno je istaknuti da vrsta Moraxella catarrhalis, klinički najvažnija vrsta ovoga roda, može uzrokovati bolesti dišnog sustava. Nadalje, spužvice mogu skrivati i enterobakterije ili crijevne bakterije, a da se ne govori kako mogu biti izvor Escherichie coli ili popularnije E. coli, salmonele, listerije i stafilokoka.


Kuhinjske krpe s druge strane također mogu sadržavati, srećom u daleko manjem broju, različite vrste bakterija. Istraživanja su pokazala da se na kuhinjskim krpama ponajviše mogu pronaći koliformi i stafilokoki. Koliformne bakterije mogu uzrokovati različite infekcije, no srećom, primarno su nepatogene i uglavnom su uvjetni (oportunistički) patogeni, što znači da će se infekcija pojaviti u slučaju oslabljenog imuniteta zbog postojeće neke druge bolesti ili predispozicije za oboljenje. Stafilokok najčešće uzrokuje lokalne infekcije na koži, no može uzrokovati i infekcije sluznica kao što je upala krajnika, sinusa i spojnice oka. Rjeđe izaziva infekcije urogenitalnog i probavnog trakta.
Naravno da je u kuhinji, kao i u svakom drugom ne sterilnom okruženju, neizbježan kontakt s mikroorganizmima, ali postoje mnogi praktični savjeti kako bi se prisustvo bakterija u spužvicama i na kuhinjskim krpama smanjilo na prihvatljiv broj. Nastojite tako ne ostavljati namočenu spužvicu uz rub kuhinjskog sudopera već ju nakon uporabe dobro isperite, a zatim je pokušajte stisnuti i ocijediti što je moguće više. Odložite ju potom na neko suho mjesto. Spužvice treba i svako toliko dezinficirati, a najbolji način je da ju prokuhamo otprilike pet minuta u kipućoj vodi.


Čak i ako često dezinficiramo spužvice, to nije najbolje rješenje. Najbolji način da izbjegnemo moguću bakterijsku infekciju jest da što češće mijenjamo spužvicu. Isto vrijedi i za kuhinjske krpe. Svakih nekoliko dana treba ih zamijeniti čistima, a one uporabljene oprati u mašini za veš na visokoj temperaturi. Savjetuje se da se kuhinjske krpe ne koriste za čišćenje ili brisanje kuhinjskih polica i štednjaka, kao niti da se koriste izvan kuhinje.