Rijetka afrička životinja

KAKAV ‘ULOV’! Fotograf „uhvatio“ rijetku divlju životinju koja nije viđena gotovo sto godina

P. N.

Photo/Pixabay

Photo/Pixabay

Divlji afrički crni leopard je legendarna životinja koja već desetljećima pruža inspiraciju za mnoge legende i priče.Divlji afrički crni leopard, kod nas je poznatiji pod nazivom crna pantera, dok se u Americi naziva jaguarom. Rijetka životinja ima crno krzno kao rezultat melanizma. Više od sto godina, nitko nije „uhvatio“ ovu životinju, ali to je pošlo za rukom britanskom fotografu Willu Burrardu-Lucasu. Njegove su slike objavljene javnosti u ponedjeljak u Kenyji.


Burrard – Lucas je razgovarao s lokalnim stanovništvom koje je vidjelo panteru, pa je prateći njezine otiske postavio kameru sa bežičnim senzorima pokreta. Nadao se da će tijekom noći uspjeti fotografirati divlju životinju, a kada je vidio fotografije i sam se šokirao, doznaje Guardian.


„Pogledao sam kameru, ne očekujući da ću išta pronaći. Gledao sam fotografije i zatim spazio par očiju okruženih tamom – crni leopard! Nisam mogao vjerovati što vidim i trebalo mi je nekoliko dana da shvatim da sam postigao svoj san“, prenosi Burrard-Lucas na svom blogu.

O njegovoj sada već slavnoj fotografiji, izvještavao je Nicholas Pilfold s Instituta za istraživanja u San Diegu. Napisao je da već više od sto godina u Africi postoje navodi o postojanju crnog leoparda, ali samo je 1909. jedna fotografija iz Etiopije to i potvrdila.


„Uvijek smo slušali da u ovoj regiji žive crni leopardi. Ovo su prve potvrđene fotografije postojanja ove rijetke životinje, u gotovo sto godina“ izjavio je Pilfold, a prenosi Guardian.