Društvene mreže

Kad vas na bivšeg podsjeća i Facebook: Kako preživjeti prekid u vrijeme društvenih mreža?

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Prekid većini osoba teško pada, no u današnje doba zbog sveprisutnosti društvenih mreža taj prekid mnogima pada još teže. Nakon prekida u većini slučajeva ne želimo više ni čuti ni vidjeti bivšeg partnera. Povrijeđeni smo, svaka pomisao na one divne trenutke samo dodatno boli, a pogotovo ne želimo znati, a kamoli vidjeti je li nas partner prebolio ili čak možda već ima nekog novog. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Colorado Boulder pokazalo je kako društvene mreže prekide čine još težim. 


U studiji je sudjelovalo 19 osoba koje su u proteklih 18 mjeseci prekinule svoj ljubavni odnos. Rezultati istraživanja su objavljeni u magazinu “Proceeding of the ACM” (Association for Computing Machinery), prenosi Fit For Fun.Rezultati su pokazali da sudionike, unatoč svim mjerama opreza (čitajte: brisanje bivšeg partnera iz online života), društvene mreže i dalje podsjećaju na bivši ljubavni odnos.

Ono kad vas na bivšeg podsjeti i Facebook


“Prije društvenih mreža je prekid isto bio težak, no vrijeme nakon prekida je bilo znatno lakše jer je bilo jednostavnije držati distancu”, objasnio je Anthony Pinter, vodeći autor studije. 


Danas je postalo skoro pa nemoguće nakon prekida gledati u budućnost bez da smo konstantno suočeni sa sjećanjima na prošlost. A za sve to možemo okriviti društvene mreže. Koliko puta vam se dogodilo da vas je nakon par mjeseci Facebook podsjetio kako ste točno na taj dan proslavili godišnjicu bivše veze? Romantično i slatko, zar ne?


Tu ne pomaže ni brisanje bivših partnera s liste prijatelja ili čak blokiranje. U stvarnom životu donekle možemo kontrolirati konfrontaciju uživo, dok u online svijetu to često nije u našoj moći. Stručnjaci upozoravaju i na druge zamke društvenih medija. Bivši partner može, zbog zajedničkih prijatelja, se ponovno pojaviti kao prijedlog novog prijatelja, a još neugodnije postane ako se pojavi vašem novom partneru. Da, i to se, nažalost, događa. A gdje su tu još zajednički prijatelji koji će eventualno i podijeliti fotografiju s vašim bivšim partnerom, pogotovo ako su ostali u prijateljskim odnosima. Postoji li lijek za to? Postoji, ali je malo radikalan. Jedino što možete napraviti jest odmoriti se od društvenih mreža. I kasnije se oboružati čvrstim i debelim oklopom za obranu.