Manipulacija

Jeste li žrtva “gaslightinga”? Ovih šest znakova moglo bi vam pomoći da doznate

P. N.

Izvor: YouTube/Screenshot

Izvor: YouTube/Screenshot

Gaslighting je oblik trajne manipulacije i ispiranja mozga koji uzrokuje da žrtva posumnja u nju ili sebe i na kraju izgubi svoj osjećaj percepcije, identiteta i vlastite vrijednosti.Gaslighting je oblik trajne manipulacije i ispiranja mozga koji uzrokuje da žrtva posumnja u sebe i na kraju izgubi svoj osjećaj percepcije, identiteta i vlastite vrijednosti.


Pojam je dobio ime prema filmu ˝Gaslight˝ iz 1944. godine u kojem suprug pokušava uvjeriti svoju ženu da je luda tako što je dovodi u stanje u kojem ona preispituje sebe i svoju stvarnost.

U najgorem slučajevima, gaslighting predstavlja ozbiljan oblik kontrole uma i psihološkog zlostavljanja.


Ovisno o situaciji, mogu postojati varijacije u redoslijedu i broju uključenih faza gaslightinga:


Laž i pretjerivanje


‘Gaslighter´stvara potpuno iskrevljenu sliku o svojoj žrtvi koja se ne temelji na stvarnim i objektivnim činjenicama.


Ponavljanje


Poput psihološkog ratovanja, neistine se neprestano ponavljaju te se kontrolira razgovor i dominira odnosom.


Agresija


Kada su suočeni s njihovim lažima laži, gaslighter će eksplodirati na vas, pobijajući materijalne dokaze poricanjem, nabijanjem osjećaja krivnje, lagat će i pokušati zbuniti žrtvu kako bi ona počela sumnjati u sebe.


Emotivno cijeđenje žrtve


Ostajući u ofenzivi, gaslighter naposljetku pobijedi svoju žrtvu, koja postane obeshrabrena, rezignirana, pesimistična, uplašena, oslabljena i samouvjerena. Žrtva počinje sumnjati u vlastitu percepciju, identitet i stvarnost, piše Psychology Today.


Lažna nada


Kao sredstvom manipulativne taktike, gaslighter će povremeno tretirati žrtvu s blagošću, umjerenošću, pa čak i površnom ljubaznošću ili žaljenjem, kako bi joj pružio lažnu nadu. U takvim okolnostima, žrtva bi mogla pomisliti: “Možda nije stvarno loš”, “Možda će se stvari poboljšati” ili “Dajmo mu šansu.”


S ovom taktikom, gaslighter dodatno pojačava ovisnost žrtve.


Dominacija i kontrola


Krajnji cilj gaslightera je da kontrolira, dominira i koristi drugu osobu, grupu ili čak cijelo društvo. Održavanjem i intenziviranjem neprestane struje laži i prisila, drži žrtve u stalnom stanju nesigurnosti, sumnje i straha. Tada može po vlastitom izboru iskoristiti svoje žrtve, kako bi povećao svoju moć i osobnu korist.