Fascinantno

Jeste li znali da puž ima više zubi od čovjeka? Brojka će vas šokirati

P. N.

Photo: Pixabay

Photo: Pixabay

Svi znamo da su puževi spori. Ali, zato malo tko zna da u čeljusti skrivaju na tisuće zubića.Za puževe se uvijek veže općepoznata činjenica da su spori. Na tu temu postoje tone viceva, crtića i dokumentarnih emisija. No, prema najnovijim istraživanjima, puževi nisu toliko dosadna stvorenja kakvima ih smatramo. Puževi se odlično snalaze u teškim uvjetima i paraliziraju svoj plijen. Ako to nije dovoljno fascinantno, onda podatak o njihovim zubima sigurno jest. Naime, puževi u svojim ustima skrivaju redove oštrih zubića – prelazeći tisuću komada, javlja MSN.


Puževima su zubi složeni u nekoliko redova, a pojedini puž može imati od 2 do 15 tisuća zubi. Utješno je što su njihovi zubi vrlo maleni. Jedan je zub tanak gotovo kao dlaka ljudske kose. To znači da nama ljudima, ne može nanijeti veću fizičku štetu. Zubići su im uglavnom rezervirani za manji plijen ili travku. Zubi puževima rastu na impresivan način – novi zubi se stvaraju u posljednjim redovima, gurajući stare zube naprijed. Redovi zuba zajedno čine hrapavu podlogu tako da puževi mogu zgrabiti hranu.  

Puževi zubi fasciniraju znanstvenike, pa je tako Robert Krulwich za NPR napisao čitavu tezu o tome zašto bi se zubari trebali bojati puževa. Njihovi su zubi stvoreni od proteina koji su ojačani finim mineralima naziva getit. Getit je inače željezov oksihidroksidni mineral, koji predstavlja glavni sastav ruzine. Jedna je studija istraživanjem zaključila da je upravo ovaj mineral jedan od najizdržljivijih prirodnih materijala na Zemlji.