Omiljena grickalica

Jeste li znali da djeci mlađoj od pet godina nikako ne smijete davati kokice? Posljedice mogu biti gadne

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Kokice se ne preporučuju djeci mlađoj od pet godina. Nicol Johnson Goddard podijelila je na svom Facebook profilu užasno iskustvo njezina djeteta s mnogima omiljenom grickalicom. Riječ je o kokicama koje je čitava obitelj konzumirala dok su zajedno gledali film. 


VT. prenosi da je majka odjednom primijetila da se njezin najmlađi sin Nash, počeo gušiti kokicom. 


“Ispuštao je zvukove poput povraćanja i suprug i ja smo ga brzo zgrabila. Suprug se spremao izvršiti Heimlichov zahvat, ali Nash je onda prodisao”, kazala je. Nashovi su roditelji pretpostavili da je sve u redu. “Činio se u redu i nastavio je gledati film. Jedino što smo primijetili je kašalj koji se pojavio nakon ove situacije”, napisala je u objavi.


S obzirom na to su neki članovi obitelji bili prehlađeni, zaključili su da je kašalj simptom prehlade. 
“U ponedjeljak navečer sam primijetila da je Nash vruć i ‘grintav’. Imao je vrućicu pa sam mu dala ibuprofen i stavila ga u krevet”, objašnjava majka.


Nicole je čitavo vrijeme bila uz dijete, a kada mu je disanje postalo usporeno, otišla je kod pedijatrice. Doktorica ih je odmah poslala na hitnu gdje je Nash morao na rendgensko snimanje i bronhoskopiju.


Nakon pregleda, doktori su otkrili da je šest komadića neprobavljene kokice zapelo u njegovim plućima. Tijelo mu je kokicu prepoznalo kao stranu supstancu i reagiralo kao da je riječ o infekciji. To je dovelo do upale koja je naposljetku rezultirala upalom pluća.


“Nakon ponovnih pregleda, siroto je dijete moralo na operaciju”, kaže Nicole.


VT. prenosi da su kokice proglašene nesigurnima za djecu mlađu od pet godina jer njihov organizam još nije razvijen do granice kada uspješno može iskašljati manje čestice koje su “prošle krivo”.


“Toliko smo zahvalni što je naš maleni u redu. I to sve zbog kokice, koje se u našem domu jedu redovito”, kazala je majka.


Njezina je objava podijeljena više od 180 tisuća puta i broji preko 50 tisuća komentara. Među komentarima su i drugi koji su podijelili slična iskustva, ali i ona užasno tragična.


“Moj mali brat je preminuo zbog sličnog incidenta i nije imao nikakve simptome dok nije bilo prekasno. Tek se na autopsiji otkrio uzrok”, stoji u jednom od komentara.