Znanstvena studija

Je li vam čaša polupuna ili poluprazna? Odgovor vas može dovesti do dužeg životnog vijeka

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Za pozitivnije se ljude još ranije otkrilo da imaju manji rizik od srčanih oboljenja i preuranjene smrti.Prema novoj znanstvenoj studiji, budete li čašu uvijek gledali kao polu-punu, mogli biste živjeti puno duže, prenosi Guardian. Studija tvrdi da optimisti ne samo da generalno žive dulje, već imaju veću šansu za doživjeti osamdeset i pet godina, ali i više, prenosi Guardian.


Ovo nije prvi put da se optimizam povezuje sa zdravstvenim boljitkom. Za pozitivnije se ljude još ranije otkrilo da imaju manji rizik od srčanih oboljenja i preuranjene smrti, a istraživači im sada pripisuju i dugovječniji život.


“Mnoštvo dokaza predlaže da je dugovječnost povezana sa dobrim zdravljem i životom bez invaliditeta, tako da naša otkrića pružaju uzbudljivu mogućnost da bi mogli promovirati zdravo i elastično starenje, kultivirajući psihosocijalni dodatak kao što je optimizam”, kaže Lewina Lee, vodeća autorica studije sa bostonskog Sveučilišta, Odjela za medicinu.
Takva činjenica se tek mora testirati, ali Lee napominje da su druge studije već pokazale da se razina optimizma može podići. Lee i njezine kolege su izvijestili o analizi podataka iz dviju prethodnih studija, od kojih se jedna usredotočila na ženske medicinske sestre, a druga na skupinu muškaraca određene dobi, prenosi Guardian.


Grupa je bila procijenjena za “optimizam” 2004. godine, gdje su se sve do 2014., pratili sudionici s dobnim prosjekom od sedamdeset godina. Za muškarce, optimizam je praćen sve od 1986. godine, kada su sudionici u prosjeku imali šezdeset i dvije godine, a proces je trajao se sve do njihovih smrti 2016. godine.