Ravnopravnost

Je li muškarac na spoju dužan platiti večeru? Na društvenim mrežama kruži zanimljiva priča o tome

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Zamislite da nekoga pozovete na večeru i zatim pojedete obrok u vrijednosti od 100 eura, dok vaš partner jede nešto puno jeftinije. Da li biste platili račun zajedno ili se naljutili ako vas druga strana nije počastila?Vrlo žustre rasprave se vode na društvenim mrežama, kada je u pitanju rodna jednakost. Dok manje više nitko ne osporava pravo žena na glasanje ili vožnju auta, neki društveni stereotipi još uvijek postoje i čine se nerješivima.


Jedan od njih je zasigurno onaj koji se odnosi na plaćanje večere. Je li dužan platiti muškarac? Je li ravnopravnost spolova kada se račun podijeli? Treba li ga platiti žena ako smo ravnopravni? Stotinu pitanja, niti jedan pametan odgovor, a tisuće komentara na svakom koraku. Upravo je jedna slična objava na redditu izazvala pomiješane reakcije čitatelja.


Irac pod korisničkim imenom u/CuteBananaMuffin , stavio je objavu u kojoj tvrdi da je prošao totalno zlostavljanje od strane jedne žene.
Zlostavljanje se počelo događati nakon što je on odbio platiti njezinu narudžbu u restoranu. U objavi je stavio i screenshotove razgovora koji se odvijao nakon večere. Korisnik je pitao ženu hoće li izaći s njim na drugi spoj, na što je ona odgovorila:


“Nakon onoga što si mi napravio zadnji put, očekuješ da ponovno izađem s tobom? Wow.”, prenosi Daily Mail.


Reddit/BoredPanda - u/CuteBananaMuffin


Reddit/BoredPanda – u/CuteBananaMuffinReddit/BoredPanda - u/CuteBananaMuffin


Reddit/BoredPanda – u/CuteBananaMuffinDečko se zatim zapitao što je napravio pogrešno, a ona je odgovorila da ju je natjerao da plati svoju večeru, dok je on platio samo svoju. Pokušao je objasniti da nije bilo pošteno da on plati toliki iznos, jer je naručio mnogo jeftinije od nje. Njezina se narudžba sastojala od jastoga i vina, što je iznosilo 110 eura, dok je on naručio pivo i paštu carbonaru za 17,5 eura.


Rekao je djevojci da on nije njezin sponzor, već samo student.  Djevojka je na taj komentar poludjela i rekla da je užasno nepristojan te da ga ne želi više nikad vidjeti. Pitala ga je i zašto ide na večere s djevojkama ako iste ne može platiti. 


Korisnici Reddita su se uhvatili komentiranja opisane situacije i razgovora. Većina je napisala da nije razumno od djevojke da očekuje da plati čitav račun. Jedan je korisnik napisao i da ga je pozvala na večeru samo zato da naručio nešto skupo i da on podmiri račun.