Podzastupljeni glasovi

Je li Game of Thrones patrijarhalna serija? Ženski likovi, naime, ne govore ni upola koliko muški

P. N.

Foto: HBO/SKY ATLANTIC

Foto: HBO/SKY ATLANTIC

Iako je popularna serija završila ovaj tjedan nakon osam sezona, rasprava o tome kako ona predstavlja žene će se nastavitiPrema najnovijim podacima BBC-a, ženski likovi u Game of Thrones govore tri puta manje od muških likova.


Iako je popularna serija završila ovaj tjedan nakon osam sezona, rasprava o tome kako ona predstavlja žene će se nastaviti.


Podaci istraživačke grupe Ceretai pokazuju da je u svih osam sezona muški govor iznosio oko 75 posto ukupnog vremena govora u seriji.
Udio ženskog govora varira između sezona, počinje od otprilike četvrtine prve sezone i lagano se povećava u trećoj sezoni.


Međutim, posljednja sezona, u kojoj je mnogo ženskih likova bilo na čelu zapleta, bila je među najgorima za vrijeme ženskog govora.


Podatke je prikupio Ceretai, švedski start-up koji koristi strojno učenje za analizu različitosti u popularnoj kulturi.


Njihov je algoritam naučio identificirati razliku između muških i ženskih glasova u videima i daje duljinu vremena govora u sekundama i postotke po spolu.


Točnost ovog algoritma je oko 85 posto, tako da brojke mogu biti nešto više ili niže od prijavljenih, ali podaci sugeriraju da je vrijeme govora za muškarce i žene u programu daleko od jednakog.


Lisa Hamberg, suosnivačica Ceretaija, izjavila je za BBC da su analizom Igre prijestolja željeli gledatelje osvijestiti o širem problemu – kako se žene prikazuju u medijima.


“Mi to ne radimo da bi ljudi prestali gledati, već da bi ih svjesni činjenice da je to nepravedno predstavljanje svijeta”, kazala je Lisa.


Stephanie Genz, predavačica za medijske studije na Sveučilištu Nottingham Trent, rekla je da vidljivost ovih ženskih likova ne govori cijelu priču.


“Imaš tu pogrešnu percepciju da su žene vrlo vidljive, jer su njihova tijela vrlo vidljiva, koja se nekako izjednačavaju sa smislenom izjavom, što ne mora nužno biti slučaj”, kazala je.


Žene, pogotovo u ranijim epizodama, “govore svojim tijelima”, kaže Genz, i “publika neće nužno primijetiti koliko malo govore.”


“To samo potvrđuje ono što znamo u društvu – da su glasovi žena podzastupljeni”, ističe Genz za BBC.