Novi poduhvat Alaina Robera

IZVJESIO TRANSPARENT POMIRENJA Francuski “Spiderman” popeo se na neboder u Hong Kongu

Hina

foto: screenshot

foto: screenshot

Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhićen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatni posjed.HONG KONG – Francuski “Spiderman” Alain Robert popeo se na 68 katova visok neboder u Hong Kongu u petak kako bi izvjesio transparent koji simbolizira pomirenje između Kine i tog teritorija u jeku prodemokratskih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji.


Bez užadi i sigurnosne opreme, Robert se popeo na vrh Centra Cheung Kong u poslovnoj četvrti i postavio je veliki transparent na zgradu. U lijevom uglu transparenta je kineska zastava, a u desnom ona Hong Konga. Ispod njih se rukuje žuta ruka s crvenom na bijeloj pozadini, što označava mir.


Ovo je treći put da se Robert popeo na tu zgradu, koja je u vlasništvu Cheung Kong Holdingsa. U kolovozu prošle godine zabranjeno mu je na godinu dana da se penje na zgrade u Hong Kongu. Zabrana je istekla prije dva tjedna.
Nakon pothvata u petak Robert je uhićen i odveden u obližnju policijsku postaju.


Ovaj 57-godišnji avanturist poznat je po ilegalnom penjanju uz fasade poznatih zgrada svjetskih metropola. Uhićen je nekoliko puta, ponekad zbog ulaska na privatni posjed.


Prije ove akcije izdao je priopćenje u kojem poziva na hitne pregovore prosvjednika i vlasti u Hong Kongu.


Prosvjedi u Hong Kongu traju već tjednima, a počeli su zbog protivljenja građana prijedlogu zakona o izručenju osumnjičenih Pekingu koji je sada obustavljen. Međutim, prosvjedi su prerasli u demokratski pokret potaknut strahom od ukidanja sloboda koje Hong Kong uživa kao posebna upravna regija Kine.