Romantične iluzije

Iznenađujući ključ za održavanje romantike je iluzija. Evo što stvara sretne parove

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Često čujemo da iluzije nisu zdrave za čovjeka, čak i kada su pozitivne. No, je li to istina kada se radi o našim partnerima?Često čujemo da iluzije nisu zdrave za čovjeka, čak i kada su pozitivne. No, je li to istina kada se radi o našim partnerima?


Sandra Murray, profesorica na Državnom sveučilištu u New Yorku, istraživala je snagu iluzije kod romantičnih parova i došla do sasvim drugačijeg zaključka.


Zamolila je oženjene parove i parove da ocjenjuju vrline i mane svog partnera. Zatim je zamolila njihove prijatelje da daju ocjene o prednostima svakog člana tog para.
Murray je otkrila neusklađenost između onoga što su percipirali objektivniji prijatelji i romantični partner. Partneri su naveli mnogo više pozitivnijih karakteristika nego što su prijatelji ocijenili.


Prema Murray, manjak dodira sa stvarnošću zapravo je pojačao subjektivnu procjenu sreće para i predvidio njezine izglede za dugoročnu stabilnost. Ti sretno zadovoljni parovi doživljavali su veličinu u svojim partnerima koje njihovi prijatelji nisu vidjeli. Percepcije nesretnih parova bile su iskrivljene u drugom smjeru. Vidjeli su karakterne nedostatke i slabosti partnera koje njihovi prijatelji nisu vidjeli.


Sretniji parovi imaju optimistična uvjerenja te vjeruju da će im snaga partnera pružiti zaštitu od nepovoljnih životnih događaja kada se dogode.


Murray smatra da uvjerenje da ovi parovi imaju jedni druge ima snažan blagotvorni učinak. Svaki partner se trudi ispuniti očekivanja koja drugi ima za njih i zapravo prerasta u idealiziranu sliku. Stoga su oba partnera motivirana da teže svom idealnom ja, što je najbolje što mogu biti. S vremenom se njihove snage ostvaruju i postaju aktivne na dosljednoj osnovi.


Zajednički rad kako bismo zadržali idealiziranu sliku o tome tko možemo postati je vitalizirajući pothvat. To što ne želimo iznevjeriti partnera nas tjera da radimo više na razvoju naših jedinstvenih sposobnosti. To je sporazum u kojem oba partnera pobjeđuju rastući u osobu koja mogu postati, piše Psychology Today.