HUMANOST

Izbacili ga iz škole zbog autizma, Dubioza Kolektiv mu donio bubnjeve

P. N.

Izvor: YouTube/Screenshot

Izvor: YouTube/Screenshot

Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Presudno je to što Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, a iz škole je udaljen bez ikakvog pisanog traga, a samim time nema pravo na žalbu, navodi Klix.ba.Popularni bend Dubioza kolektiv jučer je bio u Rudom u Republici Srpskoj gdje su dali podršku učeniku Slavku Mrševiću koji je izbačen iz škole zbog autizma.


Članovi benda ranije su obećali Slavku poslati bubnjeve i svoje obećanje su jučer ispunili.


Slavku je zbog autizma uskraćeno pravo na školovanje u srednjoj školi u Rudom, a cijeli slučaj dobio je sudski epilog, jer se pred sudom u Višegradu vodi proces protiv deset osoba, piše Klix.ba.
Njegov otac Nenad Mršević tvrdi da je Slavko izbačen iz srednje škole bez ikakvog zakonskog razloga.


Prema njegovim riječima, dječak je u školu upisan 2015. godine i u prvom polugodištu je dobivao ocjene koje mu nisu zaključene.


Drugo polugodište je okončao neocijenjen tako da nije mogao nastaviti školovanje. Presudno je to što Slavko ima Aspergerov sindrom, blaži oblik autizma, a iz škole je udaljen bez ikakvog pisanog traga, a samim time nema pravo na žalbu, navodi Klix.ba.


Nenad Mršević uputio je otvoreno pismo ministru prosvjete i kulture RS-a Danetu Maleševiću, u kojem traži ispunjenje obećanja datog u Narodnoj skupštini RS-a i izdavanje rješenja o statusu i pravima njegovog sina Slavka Mrševića.


Pogledajte video: