Zimsko hodanje

Izađite na svježi zrak i produljite si život: Donosimo sedam prednosti zimske šetnje

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashHladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod dekice, ipak, treba imati na umu prednosti zimskog hodanja, kako za mentalno tako i za fizičko zdravlje. Svježi zrak i kretanje te boravak na suncu korisni su za vaše zdravlje i raspoloženje. Utjecaji zimskog hodanja na vas i vaše zdravlje:


1. Dizanje s kauča


Hodanje je jeftino i lako. Te dvije stvari neka vam budu prvi poticaj da njime zamijenite popodnevno ležanje na kauču. Još bolji poticaj da se bacite na hodanje je činjenica da su i znanstvenici uvidjeli niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti tjedno, koja može biti umjerena ili jača, ovisno o vašim mogućnostima. S druge strane sjedilački način života nosi niz negativnih posljedica. Manjak aktivnosti, između ostalog, povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabjela cirkulacija, pretilost, gubitak mišićne mase te problemi s leđima.
2. Sagorijevanje kalorija


Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše tijelo napornije radi da ostane zagrijano. Jedna studija pokazalo je da vrijeme prevedeno na niskim temperaturama može povećati sagorijevanje kalorija i do 30 posto. Prije nego izađete u šetnju na niskim temperaturama bitna je dobra priprema.


3. Stvaranje zdrave navike


Dok ćete od vježbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike, jer dok šetate istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svježem zraku. Dok uživate u pogledu, broj prijeđenih koraka i potrošenih kalorija samo raste. Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko vremena ste aktivni i koliko koraka ste prešli jer kada imate uvid u vaše rezultate porast će vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ova zdrava aktivnost postati vaša navika i dio rutine.


4. Duži život


Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prijevremenu smrt. Pokazala je to studija provedena na sveučilištu Cambridge koja je obuhvatila 334 tisuće odraslih Europljana. Dovoljno je i skromno povećanje tjelesne aktivnosti da poboljšate vaše zdravlje i produljite život.


5. Pomaže u borbi s depresijom


Nakon blagdanskog blještavila, kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom je i hodanje. Naime, u slučaju depresije preporučuje se što više vremena provoditi na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon blagdana potpuno potonuli, neka dio vašeg života postanu šetnje, po mogućnost na lijepim lokacijama, u prirodi što će biti dodatan plus. Hodanje zimi ima niz prednosti. Između ostalog, pomaže da sagorimo više kalorija.


6. Proizvodnja vitamina D


Iako nekad imamo dojam da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna ići u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu, dva do tri puta tjedno, dovoljno je za proizvodnju vitamina D. Izlaganje suncu, naime, potiče proizvodnju ovog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. Ovo neka vam bude poticaj da svaki sunčan zimski dan iskoristite za šetnju.


7. Hodanje je društvena aktivnost


Šetnja na svježem, zimskom zraku, idealan je način za druženje s prijateljima, a dan će odmah biti ljepši, piše Zadovoljna.