Atomik

Iz zabranjene zone stiže černobilska vodka, koristili su ‘neznatno kontaminirane’ sastojke

P. N.

Foto: YouTube/Screenshot

Foto: YouTube/Screenshot

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to "definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem"Zove se Atomik i prvi je potrošački proizvod iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane –  černobilska votka, tvrde, nije radioaktivna.


Profesor Jim Smith s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu je zajedno s kolegama započeo proces proizvodnje votke nakon godina rada i proučavanja oporavka zemlje u “zabranjenoj zoni”.


“Svaki kemičar će vam reći da, kada nešto destilirate, sve štetno završi na otpadu. Koristili smo raž koja je bila neznatno kontaminirana i vodu iz černobilskog vodovoda i destilirali smo je. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu, s dobro opremljenim laboratorijem, da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost, no nisu ništa otkrili”, pojasnio je Smith.
Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to “definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem”.


S obzirom na to da je zasad proizvedena samo jedna boca Atomika, morat će proći još neko vrijeme dok u nekom baru ne bude moguće naručivati “Atomik martini”.


Ideja prodaje černobilske votke su zarada i financiranje lokalnih zajednica. Ostatak će se ponovno uložiti u posao.


Profesor Smith i njegovi kolege se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca i da će ih prodavati turistima koji posjete zabranjenu zonu.