Brak i odgoj

Istraživanje pokazalo: Majkama veći stres stvaraju njihovi supruzi, nego djeca

P. N.

Foto iStock

Foto iStock

Tri četvrtine majki utvrdile su i da je glavnina roditeljskih zadataka pala na njih, te da su one te u braku koje se moraju brinuti da neće imati dovoljno vremena u danu dovršiti sve što trebaju učinitiOdgajanje djece zasigurno nije lagan zadatak, ali očito ga supruzi ne čine ništa lakšim. Istraživanje, koje je proveo Today na 7.000 majki, pokazalo je kako im je nivo stresa u prosjeku 8,5 od 10, a priznale su i tko im taj stres najviše i izaziva. 


Čak 46 posto majki kaže kako im njihovi supruzi stvaraju veći stres u životu nego njihova djeca o kojoj moraju brinuti. Velik dio njih je dodao i kako svojega partnera vide kao “veliko dijete”, a ne kao ravnopravnoga partnera, što im onda samo povećava stres. 


Tri četvrtine majki utvrdile su i da je glavnina roditeljskih zadataka pala na njih, te da su one te u braku koje se moraju brinuti da neće imati dovoljno vremena u danu dovršiti sve što trebaju učiniti. 
Svaka peta tvrdi da dnevni izvor stresa proizlazi iz činjenice da se osjećaju kao da ne dobivaju dovoljno podrške supružnika. 


Hal Runkel, terapeut i autor je nakon dovršenog istraživanja izjavio kako problem nisu muškarci, već brak koji je, prema njemu, mnogo teži odnos nego roditeljstvo. 


S druge strane, istraživanje provedeno na 1.500 očeva otkrilo je da se oni osjećaju kao da doprinose odgajanju svoje djece više nego ikad prije i da ne dobivaju nikakve zasluge za to što rade.