Povijesno otkriće

Istraživači otkrili skrivenu spilju na području koje je posebno po jednom događaju iz Biblije

Portal Novilist.hr

FOTO/Wikimedia Commons

FOTO/Wikimedia Commons

Otkrivena spilja je ujedno i najveća "slana spilja" na svijetu.S Reutersa doznajemo da su izraelski istraživači otkrili najveću slanu špilju na svijetu – Malham. Rekord je do sada držala “Cave of the Three Nudes” u Iranu, dugačka 6,850 metara. Znanstvenici dodaju da će Malham s vremenom postajati još duža od svojih trenutnih 10 kilometara. BBC navodi da će razlog tome biti kiša čije kapljice padaju kroz pukotine na površini. Na taj način će rastopiti sol i stvoriti polu-horizontalne kanale kroz koje će kišnica teći prema Mrtvom moru.


Spilja Malham je označena još tijekom 80-ih godina, od strane speleologa koji su vodili istraživanje uz jeruzalemsko sveučilište “Hebrew University of Jerusalem”. BBC dodaje da je speleolog Yoav Negev prije dvije godine odlučio dovršiti ekspediciju, pa je sastavio tim istraživača i stručnjaka. 


Dugačka spilja se sastoji od mnoštva podzemnih tunela i odaja u planini koja nadgleda Mrtvo more. Nalazište je posebno jer prema Bibliji, upravo je blizu ove spilje Lotova žena pretvorena u stup soli.