Liječe i pomažu

Istarski čarobnjaci za pse spasili nepokretnog Mikija: Nakon par tretmana juri kao štene

Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Emmett tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije koja podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na točno određene točke na tijelu. Isti je sistem i za ljude i za životinje“Miki ima 10 godina. No, bio je vrlo aktivan i živahan psić, sve dok odjednom nije počeo šepati, a potom su mu se noge u potpunosti oduzele. Nije mogao ništa, samo je ležao i cvilio. Obilazili smo brojne veterinare, odrađivali snimanja, rentgene, injekcije… ma svašta. Ništa nije pomoglo. Veterinari nisu znali što mu je.


Sumnjali su na upalu nekog živca i to je bilo sve. No, onda mi je veterinarka Danijela Žgomba preporučila da probam s Emmett terapijom kod dr. Nikoline Milat. Bilo je to lani u listopadu. Nakon dvomjesečne terapije moj Miki je normalno hodao”, gotovo u dahu ispričala je Glasu Istre Sanja Prelac iz Pule, vlasnica preslatkog maltezera svoje iskustvo dolaska kod veterinara Nikoline i Frane Milata, jedinih Emmett terapeuta za životinje u Istri.


Prohodao nakon tri tretmana


Kako nam kaže Nikolina, gospođa Prelac došla je poprilično skeptična. Tijekom dvomjesečne Emmett terapije pomaci su bili mali, ali vidljivi. No, nakon proteka vremena i još kad je Miki napravio svoj prvi korak, pojavio se i tračak optimizma. Nakon dva tjedna, kada je Miki već mogao trčati, počela je vjerovati u učinkovitost Emmett terapije. “Taj tren Miki se rodio drugi put”, rekla je Sanja Prelac.
I sedmogodišnji Alex, veliki crnodlaki mješanac, na terapiju je prvi puta došao lani u srpnju. Iako je pas na skrbi udruge Ruka šapi, na pansionu je kod Sanje Barlian u Divšićima i, kako nam sama priznaje, vjerojatno nikad neće ni biti udomljen, već će ostati kod nje do smrti.


– To je pas koji je, kako smo saznali, bio maltretiran kao mali, tukli su ga, vukli automobilom, živio je na kruhu i vodi. Ma užas! Imao je slomljenu bedrenu kost na dva mjesta, stražnje noge bile su mu u totalno nepravilnom položaju pa mu je zato i cijeli zadnji dio bio niži od ostatka tijela.


Unatoč tome, funkcionirao je dobro, ali je onda iznenada lani u srpnju ostao paraliziran na zadnje noge. Nije više mogao stati na njih, već ih je samo vukao. To je pas koji je pravi veseljak, dobar je sa svima, voli se igrati i šetati, pa ga je bila prava tuga gledati kako ne može stati na noge.Onda smo saznali za ovu terapiju i, stvarno, već nakon tri tretmana Alex je stao na svoje stražnje noge, a nakon pet puta već je normalno hodao. Kralježnica mu se podigla, zadnji dio mu je normalno postavljen, a sve to za posljedicu ima i da sada hoda visoko uzdignute glave koju je prije držao pognutu.


I dalje ima jednu nogu kraću, vjerojatno zbog prijeloma, ima i bakteriju koja mu izjeda kralješke pa mu je ta terapija potrebna i dalje, ali je činjenica da je i jako voli. Čim vidi prema kojim vratima idemo odmah povuče kao lud, kaže nam Sanja Berlian, a njene riječi potvrđuje i Nikolina.


“To je jedini pas koji već nakon par minuta terapije zaspi snom pravednika'”, kaže nam kroz smijeh.


Rezultati vidljivi i na mačkama


Inače, Emmett metodu razvio je u Australiji Ross Emmett. Riječ je o brzoj metodi koja pri aktivaciji pravog mišića daje učinkovite rezultate čim se pritisak na mišić provede. Mjesto na kojem se radi pritisak su takozvane Emmett točke, mjesta preklapanja senzornih ili receptornih i mišićnih točaka. Osim neposrednog učinka na korekciju mišića, primjenom ove metode nastoji se djelovati i na dugoročniji boljitak preko opuštanja mišićne napetosti te na poticanje lučenja prirodnih endorfina, poboljšanja cirkulacije i limfne drenaže.– Emmett tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije koja podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na točno određene točke na tijelu. Isti je sistem i za ljude i za životinje – konkretno pse i konje, a probali smo i na mačkama te su rezultati isto dobri.


To međutim nisu tradicionalne trigger, akupunkturne ili druge već poznate točke u nekim drugim terapijama. Važno je napomenuti da se može primjenjivati u kombinaciji, kao potpora drugim medicinskim i terapeutskim tretmanima, ali je učinkovita i djelotvorna ako se primjenjuje i sama za sebe.


Nije u koliziji niti s jednom terapijom, osim s masažom, jer kod Emmetta nema kontraefekta ili pogoršavanja stanja, može se dogoditi samo da željeni efekt izostane. Može se raditi čak i isti dan nakon operacije. Tehnika je bezbolna jer se radi o laganom dodiru prstom, ukratko je pojasnila dr. Nikolina.


Suprug Frane ističe da se Emmett može raditi i bez poznate dijagnoze (iako je prednost kada postoji), a, ovisno o stanju životinje, organizmu pa i eventualnoj dijagnozi, pozitivna reakcija na terapiju u nekim slučajevima vidljiva je odmah po okončanju tretmana, može uslijediti i nakon tri puta ili za više mjeseci, no to je individualno. Tako je to u medicini, odnosno u veterini, zaključuju naši sugovornici.– Treba naglasiti da kod kroničnih bolesti nema izlječenja, ali se životinji olakšava stanje, pogotovo bolovi. Primjerice, “staračke” artroze zglobova su neizlječive, ali se Emmett tehnikom može poboljšati kvaliteta života, povećati mišićni tonus i snaga, povećati pokretljivost i smanjiti bol.


No, treba to i održavati, odnosno ponavljati terapiju. Naši klijenti već znaju da kad pas počne kopniti ili se slabije diže, da je to znak za povratak k nama. Mi ne možemo garantirati kada će se i hoće li se pas dignuti i da li će mu se vratiti potpuna pokretljivost, ali iz naše dosadašnje gotovo dvogodišnje prakse, rezultati su itekako dobri, iako, moram


naglasiti, ne i stopostotni. Naravno, nitko, pa ni mi sami, nismo čudotvorci. Protiv nekih stanja se ne može, ali valja ipak probati. Interesantno je kako ova tehnika pomaže i kod inkontinencije, opstipacije te drugih gastrointestinalinih problema, ispričao je Frane.


Probali na vlastitoj koži


Oboje su, kažu nam, krenuli iz vlastitog iskustva. Točnije, prvo je krenula Nikolina koja je imala problem sa čeljusti, probala sve terapije, prošla operaciju, ali ništa nije djelovalo.


– Nisam čak podnosila da mi netko dira čeljust. Tada mi je jedna poznanica rekla da probam Emmett terapiju jer je bezbolna, neinvazivna i neškodljiva, a zapravo vrlo efektna.Upravo mi je ona rekla da to postoji i za životinje, a kako smo i Frane i ja veterinari smatrala je da bi nas to moglo interesirati. Ja sam se tako na sebi uvjerila da djeluje, idem i danas na Emmett terapiju, a u međuvremenu smo se oboje i zainteresirali te bili prva generacija koja je u Hrvatskoj završila za terapeute za životinje, iako toga u svijetu ima već godinama.


Rezultate koje postižu Emmett terapeuti za ljude u svom radu s djecom s posebnim potrebama su neopisivi, ispričala je Nikolina, dok Frane priznaje da je ipak bio vrlo skeptičan, ali se nakon nekoliko tretmana leđa i on uvjerio da pomaže. I tako su krenuli…


– Za razliku od ljudi, životinje ne razmišljaju, već odreagiraju. One osjete cirkulaciju, toplinu i na njima se vidi nekad ekstremno smirenje. Ova mačka koju imamo na terapiji nije dozvoljava dodir, a sada kada je taknemo odmah zaspi.


Dobro je da životinja sama dozvoli da je diraš. I samo trajanje tretmana je individualno. Cijeli tretman traje otprilike pola sata, dok pritisak prstom unutar jedne korekcije traje od 4 do 20 sekundi, s tim da u jednom tretmanu možemo napraviti najviše pet tih korekcija, između kojih životinja malo prohoda.


No, kada je bol intenzivna, radimo kraće i pustimo ih na miru, a životinja kada osjeti da joj je bolje, jednostavno kao da traži još, psi nam njuškom gurkaju ruke kao da pitaju da nastavimo. I još nešto, ne stavljamo ih na stol, samo u rijetkim situacijama.


Radije ih pustimo da hodaju, da legnu, da rade što i inače, kako bi bili što opušteniji tijekom tretmana, kaže Nikolina.Ovaj bračni par veterinara svoje usluge besplatno nude štićenicima udruga za skrb o napuštenim životinjama, a dobru suradnju imaju i s kolegicom, pulskom veterinarkom Danijelom Žgomba te veterinarskom ambulantom Benčić iz Pazina.


– Važno je ponoviti da je ovo komplementarna terapija, a pogotovo je učinkovita nakon operativnog ortopedskog zahvata. Na žalost, niti jedna ambulanta kod nas nema veliki izbor fizikalne terapije pa je ovo itekako dobrodošla pomoć u tom postoperativnom periodu, jer će nakon operacije imati bolji efekt, kažu nam na kraju, ali i priznaju da je nakon vrlo uspješne terapije i za njih osjećaj nenadmašan.


– Ako imamo loš dan, ako nas usto nešto i boli, kadgod u tim situacijama odradimo Emmett osjećam se dobro jer nam životinja uzvrati tu zahvalnost na neki način. Životinje su iskrene, zaključuju.


Terapija vrlo učinkovita i na konjima


Doktori veterine Nikolina i Frane Milat ovu terapiju primjenjuju i na konjima, iako, priznaju, da je odaziv vlasnika konja ipak nešto slabiji unatoč činjenici da je i kod konja Emmett terapija jednako učinkovita.


“Konji su hipersenzibilni, kod njih se efekt vidi isti čas. Vidi se kontrakcija mišića, punjenje krvlju… pogotovo kod sportskih konja kod kojih se svaki mišić ističe. Stoga smo mi i po sportskim klubovima održali prezentacije jer je važno da znaju gdje se mogu obratiti za pomoć, a onda je na vlasnicima da tu mogućnost i iskoriste”, kažu.