"Earth Alliance"

Inicijativa Lea DiCaprija uplatila milijune za Amazonu: “Bez nje ne možemo pomoći Zemlji”

P. N.

FOTO/Instagram

FOTO/Instagram

Jedan od razloga povećanja broja požara je neviđen porast krčenja šuma, te korištenje šume u poljoprivredne svrhe.

Ekološka inicijativa koju je uz Laurene Powell Jobs i Briana Shetha pokrenuo glumac Leonardo DiCaprio, donirala je pet milijuna dolara za očuvanje amazonske kišne šume nakon stravičnih požara koji haraju “plućima Zemlje”, javlja Variety.“Earth Alliance” je u nedjelju osnovala hitni fond “Amazon Forest” koji će pomagati organizaciji lokalnih partnera i autohtonih zajednica u njihovim naporima da zaštite osjetljiva staništa u Amazoni.

Sredstva će biti donirana za pet lokalnih organizacija: “Instituto Associacao Floresta Protegida (Kayapo)”, “Koordinacija domorodačkih organizacija brazilske Amazone” (COIAB), “Institut Kabu” (Kayapo), “Institut Raoni” (Kayapo) i “Institut Socioambiental” (ISA).


Prema mrežnoj stranici fonda, Brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE) prijavio je više od 72 tisuće požara. To je gotovo pa dvostruko veća brojka od prošlogodišnjih 40 tisuća požara. 


Jedan od razloga povećanja broja požara je neviđen porast krčenja šuma, te korištenje šume u poljoprivredne svrhe.
Požari su diljem svijeta na društvenim mrežama pokrenule lavinu šoka i nevjerice, a uključile su se i mnoge poznate osobe. Ako ništa drugo, da putem društvenih medija ukažu na doslovce gorući problem. “Najveća kišna šuma na svijetu je kritičan dio globalnog klimatskog rješenja. Bez Amazone, ne možemo pomoći Zemljinom zatopljenju”, napisao je DiCaprio na svom Instagram profilu. 


“Earth Alliance” je organizacija koja se bavi klimatskim promjenama, a vodi ju neovisan tim znanstvenika i konzervatora koji neumorno rade na očuvanju i zaštiti ekosistema, životinja te podržavaju obnovljivu energiju, doznajemo s Varietyja.