Matan i Nuša

Imaš dobar parfem: U Imotskom napravili miris po uzoru na “Prosjake i sinove”

P. N.

Izvor: Facebook

Izvor: Facebook

Zamislite kada neki mladi Imoćanin, ili Imoćanka u Njemačkoj, ili Zagrebu idu na spoj, ili na neke priredbe i namirišu se Mattanom ili Nushom. Zar neće biti bliži korijenima i mirisima svoje krajine i Imotskog.Višnja Žužul, profesorica biologije i kemije koja je diplomirala na temu ˝Ljekovito bilje Imotske krajine˝, brendirala je imotski parfem za njega i nju. Parfemi, po uzoru na kultne ´Prosjake i sinove´, nose naziv po istoimenom paru iz knjige i televizijske serije, Matan i Nuša odnosno Mattan i Nusha, piše Slobodna Dalmacija.


-Pazite, s Mattanom i Nushom smo se samo uklopili u nazivima s trendovima današnjice, pa ostavili dva t u Matanu i Nušu imenovali u Nushu, iz prostog razloga što smatramo da će naši ljudi kojih ima diljem Europe i svijeta moći te mirise pokazati i svojim prijateljima. Tome i služi ovakvo brendiranje. No, izvorni naziv parfema su Matan i Nuša. Eto, prije šest mjeseci planula je ta ideja, koja je u meni tinjala od kada sam diplomirala. 


–Moje dugogodišnje ispitivanje ljekovitih i mirišljivih biljaka i trava koje rastu u mom imotskom zavičaju ne može nestati. Zašto bi neke svjetske marke parfema bile bolje i ljepše od mirisa moga vriska, kadulje, majske ruže, jasena u cvatu, ljubičice iz moga Borka (nekada poznati rasadnik biljaka u Imotskom) od recimo tamo nekih francuskih ili talijanskih polja i brda.

–Moj djed bio je šumar, otac nastavnik biologije i te mirise i tu ljubav koju su mi usadili dok sam s njima godinama šetala po mirisnim bespućima moga životnog okružja, htjela sam pretočiti u parfem. I evo ih tu su, sretna sam da ih mogu podariti Imotskom i svijetu. Hoću da to bude imotski brend, mirisno opojna priča iz moga rodnoga grada, moje Imotske krajine. Moj Mattan je u parfemu pretočen kao snažan, muževan, otmjen i galantan, a Nusha elegantna, profinjena, senzualna i zavodljiva. Mattan u sebi sadrži note vrbe, procvjetalog jasena, smilja, lista ljubičice i konačno vinove loze. Da, vinove loze, jer tko je ne pomiriše u cvjetanju, taj nije okusio pravi miris. Nusha sadrži note mahovine, majske ruže, jasmina i đurđice. Ima trinaest sastojaka, slatkastog je okusa, a Mattan je s četrnaest sastojaka, onako muževan i težak. Eto, to je ta moja Imotska mirisna priča koju želim brendirati, pokazati svijetu.


–Zamislite kada neki mladi Imoćanin, ili Imoćanka u Njemačkoj, ili Zagrebu idu na spoj, ili neke priredbe i namirišu se Mattanom ili Nushom. Zar neće biti bliži korijenima i mirisima svoje krajine i Imotskog, zaključila je Vesna.