Umjetničko-kulinarski eksperiment

I SIR VOLI GLAZBU Na miris i okus utječe muzika. Najbolji sir daje hip hop

P. N.

Izvor: Bern University of the Arts

Izvor: Bern University of the Arts

˝Ovi rezultati fasciniraju kuhare poput mene. Ovo nam otvara nove mogućnosti što se tiče kreativnih načina rada s hranom u budućnosti˝, kazao je švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy Kulinarsko-umjetnički ekperiment u Švicarskoj dokazao je da glazba itekako utječe na sazrijevanje sira.  


Istraživači sa Sveučilišta umjetnosti u Bernu i švicarskog grada Burgdorfa u dolini Emme u Švedskoj eksperimentirali su s korištenjem akustike tijekom procesa proizvodnje sira – osam kotača ementalera izloženo je konstantnim zvukovima glazbe od listopada 2018. do ožujka 2019. godine, a jedan kolut je bio prepušten potpunoj tišini.


Izlaganje sireva konstantnim notama glazbe, navodno pojačava njegov okus, objavili su švicarski znanstvenici.
Devet kolutova ementalera koji teže svaki po 10 kilograma prošlog je rujna stavljeno u zasebne drvene kutije te je započelo testiranje utjecaja glazbe na njihov miris i okus.


Pjesme kojima su bili izloženi su:


1. No sound (reference box)2. Ambient: Yello – ‘Monolith’3. Classical: W.A. Mozart – ‘The Magic Flute’4. Techno: Vril – ‘UV’5. Rock: Led Zeppelin – ‘Stairway to Heaven’6. Medium frequency: 200 kHz7. High frequency: 1000 kHz8. Hip hop: A tribe called quest – ‘We Got (the Jazz)’9. Low frequency: 25 kHz

Rezultat je da je hip hop proizveo najbolji sir. 


˝Najbolje je ocijenjen uzorak koji je bio izložen hip hopu u smislu voćne note. On je bio i najintenzivniji u smislu mirisa i okusa˝, naveli su istraživači.


Proizvođač sireva Beat Wampfler rekao je kako je analiza uzoraka provedena čak dva puta i u oba slučaja su rezultati bili podjednaki.


Švicarski kuhar i član žirija Benjamin Luzuy naveo je kako su razlike među sirevima bile uočljive u svakom pogledu.


˝Ovi rezultati fasciniraju kuhare poput mene. Ovo nam otvara nove mogućnosti što se tiče kreativnih načina rada s hranom u budućnosti˝, kazao je Luzuy.