Prvi u svijetu

Hrvati i Slovenci prvi civili u hidrolaboratoriju Gagarinovog centra

Vedrana Simičević

Ekipa asocijacije za ronjenje osoba s invaliditetom IAHD Adriatic dobila je prva na svijetu dozvolu ruske vojske da zaroni u bazen u kojem kozmonauti treniraju bestežinsko stanjeRIJEKA Hrvatski ronilac s invaliditetom Zoran Vlah i njegov instruktor Petar Vresnik prošlog su tjedna, uz još šesnaest ronioca iz Slovenije, postali prvi civili koji su imali čast zaroniti u slavni bazen u hidrolaboratoriju Gagarinovog centra u kojem ruski astronauti – točnije kozmonauti, vježbaju kretanje u bestežinskom stanju.


Vresnik i Vlah, koji je još prije dvije godine kao prva osoba s invaliditetom u Hrvatskoj stekao ronilačku licencu, bili su dijelom »izaslanstva« Međunarodne asocijacije za ronjenje osoba s invaliditetom IAHD Adriatic koje je u posjet Moskvi i vojno-istraživačkom institutu »YU. A. Gagarin« pozvalo nekoliko ruskih ronilačkih organizacija i organizacija osoba s invaliditetom. Nakon sudjelovanja na okruglom stolu koji je održan u sklopu najvećeg ruskog sajma rehabilitacije i ortopedskih pomagala, svoj je posjet slovensko-hrvatska ekipa nastavila u Zvjezdanom gradu – velikom vojnom naselju u predgrađu Moskve namijenjenom kozmonautima i njihovim obiteljima. Tamo su ronioci s invaliditetom i njihovi instruktori uz nekoliko ruskih domaćina u sklopu projekta nazvanog »Hydrospace bez barijera« kao prvi ronioci »civili« na svijetu zaronili u znameniti bazen hidrolaboratorija koji služi za simulaciju bestežinskog stanja. To je, naime, bio prvi put da su ruske vlasti dale dozvolu da bazen »isproba« netko tko nije u službenom svemirskom programu. 


  U vremenski neograničenom ronjenju u bazenu napunjenom destiliranom vodom, ronioci su imali priliku diviti se starom modulu međunarodne svemirske postaje MIR, te najnovijem modulu koji će na Međunarodnu svemirsku postaju ISS biti postavljen tek krajem ove godine. Nakon ronjenja glavni instruktor Gagarinovog centra proveo je goste kroz laboratorije i učionice sa simulatorima. 
  – Cijeli doživljaj je bio fenomenalan. Jako su nas lijepo primili, a samo ronjenje je bilo neopisivo. Što drugo reći za priliku da ronimo kraj dijelova svemirske postaje i štoviše roneći prođemo kroz dio opreme koji će tek biti instaliran u svemiru. Bilo je nevjerojatno da smo imali priliku vidjeti i njihove laboratorije, gdje kozmonauti svakodnevno treniraju najmanje pet godina kako bi bili spremni za svemir, podijelio je svoje dojmove s nama Zoran Vlah. Nakon posjete centru za obuku, delegaciju je primio gradonačelnik Zvjezdanoga grada Nikolai Nikolajevič Ryubkin, koji je svim roniocima uručio diplome, te heroj Ruske Federacije – poznati kozmonaut Sergej Aleksandrovič Volkov i predstavici Odjela za upravu i socijalni razvoj Zvjezdanog grada.