Siipper i Ping

Homoseksualni pingvinski par sprema se za očinstvo: Izmjenjuju se u grijanju jajeta

Hina

Foto: Krissie Gwynne from Pixabay

Foto: Krissie Gwynne from PixabayDvojica homoseksualnih carskih pingvina u berlinskom zoološkom vrtu spremaju se za očinstvo nakon što im je osoblje zoološkog vrta u srpnju dalo da “usvoje” jaje. 


“Dva muška pingvina ponašaju se kao primjer roditelja, izmjenjujući se u obvezi grijanja jajeta”, kazao je glasnogovornik zoološkog vrta Maximilian Jaeger. Dvojica budućih očeva, Siipper i Ping, drže se jedan uz drugoga i štite jaje od drugih pingvina.


Skipper i Ping stigli su u travnju u Berlin iz hamburškog zoološkog vrta. Desetogodišnji carski pingvini jasno su dali do znanja kako se žele brinuti o jajetu.
“Pokušavali su ležati na ribi ili kamenju”, kazao je Jaeger. Nakon što je u više navrata uočilo njihovu nakanu, osoblje zoološkog vrta dalo im je na brigu pravo jaje jedine ženke u skupini, koja u gužvi nekoliko godina nije uspjela sačuvati jaje.  


Jednom kada su ga dobili, dvojica pingvina bacila su se na posao. “Nismo sasvim sigurni je li jaje oplođeno”, objašnjava Jaeger. Ako jest, tada će trebati oko 55 dana od njegova grijanja do izlijeganja mladunčeta. 


Ovo nije jedini slučaj homoseksualnih pingvina, ni u zatočeništvu, a niti u divljini.


“Parovi istospolnih pingvina postoje također i u njihovu prirodnom staništu”, kaže Jaeger dodajući kako to nije neobično.


Drugi zoološki vrtovi također imaju homoseksualne parove pingvina, koji su se uspješno brinuli o oplođenom jajetu, no ovo je prvi takav slučaj u Berlinu.