'Ostat ću u Berlinu'

Hitlerovo “oproštajno pismo” na aukciji: Evo što je nakon mentalnog sloma pisao svom miljeniku

Portal Novilist.hr

FOTO/Reuters

FOTO/Reuters

Pored "oproštajnog pisma" nacističkog vođe na aukciju su stavljena i pisma koja je Hitleru slao njegov miljenik, zapovjednik SchörnerTelegram označen naslovom „Hitlerova oproštajna poruka“ sadrži posljednju poruku nacističkog vođe, a na aukciju kreće 30. travnja, doznajemo s MSN-a.  


Povijesni papiri su poslani Ferdinandu Schörneru nekoliko dana prije Hitlerove smrti. Schörner ga je tada upozorio da pobjegne iz opkoljenog Berlina.


„Ostat ću u Berlinu, u časnoj namjeri, u borbi za Njemačku, da bi pružio dobar primjer onima koji ostaju. Vjerujem da ću na ovaj način Njemačkoj učiniti najbolju uslugu“, stoji u telegramu.
„Vama ostalima – svaki napor mora biti uložen u pobjedu za Berlin. Tamo možete pomoći odlučno, pomicanjem prema sjeveru što je prije moguće. “


Predmet izlaže aukcijska kuća „Alexander Historical Auctions“ iz Marylanda, naglašavajući da je riječ o nečemu „jedinstvenom“.


„Ne postoji drugi pisani dokaz gdje je zabilježena izjava Hitlera o ostanku (i smrti) u Berlinu, kojeg je netko negdje locirao. Ovo je zapravo Hitlerovo ‘oproštajno pismo’“, kaže predsjednik kompanije, Bill Panagopulos.


„U ovome, pokušava se dokazati kao vođa svojih ljudi sve do kraja, dok se zapravo sakrio u svojoj spavaćoj sobi i propucao metkom u glavu“, dodaje Bill Panagopulos. Papiri uključuju i transkripciju Hitlerovog pisma kojeg mu je poslao Schörner, moleći ga da pobjegne.


„Zamolio bih te, u ovaj smrtni čas, da napustiš Berlin i ustvrdiš komandu iz južnog sektora. Ako ti padneš, past će i Njemačka. Milijuni Nijemaca čekaju priliku da ponovno izgrade državu, uz tebe“, pisao je Schörner.


„On je bio Hitlerov favorit, a bio je i vjeran. Sigurno je htio da Hitler izađe iz Berlina. Hitler je, s druge strane, bio u nemogućoj poziciji. Tijekom popodnevne konferencije dva dana ranije, Hitler je pretrpio potpuni mentalni slom kada je dobio informaciju da njegove naredbe o spašavanju Berlina nisu poslušane“, objašnjava Panagopulos, a prenosi MSN.


„Hitler je govorio o izdaji i nesposobnosti svojih zapovjednika, a njegov je ispad kulminirao u deklaraciji – po prvi puta, da je rat izgubljen“, dodaje Panagopulos.


26. travnja, dva dana nakon što je Hitler Schörneru poslao odgovor, nacističkom je vođi ponuđena posljednja šansa da odleti iz Berlina, što je ovaj odbio.


„Možda se nadao da će nekim čudom Schörner pogurati na sjever iz Čehoslovačke i povratiti Berlin, ali siguran sam da su oboje bili svjesni da je to nemoguće. Njegove su obrambene snage padale, a Rusi su već slijetali u blizini“, dodaje Panagopulos.


Hitler i njegova dugogodišnja partnerica Eva Braun, počinili su samoubojstvu u berlinskom bunkeru 30. travnja 1945. godine.  U oporuci, Hitler je unaprijedio Schörnera u glavnog zapovjednika njemačke vojske.


Schörner je kasnije pobjegao u Austriju, gdje su ga uhitili Amerikanci. Kasnije je odslužio u sovjetskim i zapadno-njemačkim zatvorima prije nego je pušten 1963., a preminuo je 1973. godine, prenosi MSN.