Brod za vječnost

HIR 3: Jedrilica Mladena Šuteja ponovo će oko svijeta

Danko Radaljac

Poduhvat koji je prije trideset godina obavila Šutejeva posada, na istom brodu pokušat će Saša Fegić i njegova posadaPostoje neke legendarne stvari koje ni vrijeme ne može baciti u zaborav. Svi oni koji su devedesetih kratili vrijeme gledajući televizijski program, a u tom ratno-poratnom vremenu zapravo neke druge zanimacije nije ni bilo, jamac su da se ime HIR 3 neće zaboraviti. Emisija »Jedrima oko svijeta« u to vrijeme je u svjetskim okvirima bila odličan dokumentarac, a snimana je tijekom avantura oplovljavanja svijeta baš na ovom brodu. 


  Kultna jedrilica kojom je Mladen Šutej oplovio svjetska mora i oceane zauvijek će ostati tako u pamćenju, no u stvarnosti prijetilo joj je da nestane, pod teretom godina i nebrige. Stoga veseli podatak da ju je kupio Saša Fegić, jedriličar, urednik on-line magazina iJedrenje te nautički zaljubljenik. Njegova je ideja obnoviti brod i njime krenuti u nove pustolovine. Stoga je sa skupinom entuzijasta pokrenuo neprofitnu udrugu HIR 3 i preko crowdfounding platforme Travelstarter kreću u skupljanje donacija. Cilj je obnoviti jedrilicu, njome promovirati Hrvatsku, još jednom oploviti svijet i snimiti nastavak Jedrima oko svijeta. Respektabilan plan, vrijedan pohvala. 


 CAT 34


Oživio je tako ponovno duh putovanja Mladena Šuteja, vjerojatno najpoznatijeg jedriličara-pustolova u ovom dijelu Europe. HIR 3 je u srcima svih onih koji vole putovanja, avanture, otkrivanje novog i dokazivanja da je sve moguće. Danas je već 36 godina otkako je nastalo ime HIR 3, za jedrilicu koja je naslijedila staru Šutejevu HIR 2. Radi se o desetmetarskom brodu CAT 34, te 1979. kupljenom u Italiji. 
  Tri godine se Šutej pripremao za svoj plov, jedreći uglavnom po Kvarneru i sjevernom dijelu jadrana. A onda je 1982. isplovio iz kostrenske uvale Žurkovo i krenuo put Sjeverne Amerike. Epohalni jednogodišnji put u desetmetarskom brodu na liniji Žurkovo-Karibi-Florida-Žurkovo i nazad završio je uspješno. Kod Šuteja je jedna stvar uvijek bila specifična. Iako ovakvo putovanje samo po sebi mora izazvati strahopoštovanje, ovaj pomorac se uvijek trudio biti što realističniji, bez ikakvih pompoznih objava. U jednom intervjuu, desetljećima nakon ovoga, kazat će kako je oduvijek smatrao da »ribarske priče« štete jedrenju. »Mislim da nije potrebno nečije divljenje izazivati pričama koje su pune pretjerivanja«, kazat će Šutej. 


  No, osvajanje Amerike, putem nešto dužim nego li je to Kolumbo obavio krajem 15. stoljeća, nije bilo dovoljno ovom jedriličaru. Pa je stoga krajem osamdesetih krenuo na, nautički gledajući, i najteže putovanje. Iz Jadrana i Mediterana Atlantikom oko rta Cape Horn, možda i najopasnijeg morskog mjesta na svijetu.  

Oko Cape Horna


Preko Tihog oceana doći do Indijskog oceana, ući u Crveno more i kroz Sueski kanal vratiti se u Mediteran. Sve je to HIR 3 izdržao, u svojih deset metara plastičnih masa smjestilo se ipak dovoljno snage za oploviti svijet ovom teškom rutom. 


  Bilo je to posljednje putovanje HIR-a 3 i Šuteja, koji nakon toga prelazi na još jedan kultni brod – Hrvatsku čigru. Ipak, HIR 3 ostaje za vječnost, jer »Jedrima oko svijeta« u ovom trenutku je najprodavanija emisija HRT-a ikada. I zalog da će se ovo ime pamtiti zauvijek. No, Fegić i njegovi suradnici odlučili su da to nije dovoljno. Ukoliko uspiju u svom naumu, a nema razloga da se to ne ostvari, HIR 3 dobit će novu mladost i upisati novu stranicu u svojoj već sada slavnoj povijesti.