Velika konvencija

‘Gospođi u 75-oj tetovaža leptira’: Iza nas je još jedan Rijeka Tattoo Expo, evo što smo vidjeli

Ivana Kocijan

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica TomićRIJEKA/KOSTRENA Osamdeset tattoo artista iz jedanaest europskih zemalja protekla je tri dana u Sportskoj dvorani u Kostreni vrijedno, koncentrirano i predano radilo na novim tetovažama od kojih su neke izabrane i za najbolje uratke na sedmom Rijeka Tattoo Expu. 


Špela iz Tetovarne Maribor prvi je put sudjelovala u Rijeka Tattoo Expu i zadovoljno nam otkrila da joj je u Kostreni – super, kao doma. Ukrašavala je Matjaža iz Ljubljane koji već ima dvije tetovaže koje je također ona izradila.


– Što nam je sada motiv? Ne znamo što je. Prije smo o tome pričali i rekli: ako te netko pita što ti je to na ruci, reci ne znam. Motiv je priroda, list, otkrili su kroz smijeh. 
Matiju iz Poreča zasmetali smo dok mu je njegov sugrađanin iz studija Marley Tattoo na lijevoj nadlaktici stvarao tetovažu Nikole Tesle.


– Zašto Tesla? Zbog prosvjetljenosti znanjem. Marley mi je već radio tetovaže, ovo će mi biti četvrta. Inače sam prvi put na ovoj konvenciji, otkrio nam je Matija. 


Artist koji ga je ukrašavao bio je previše zaokupljen poslom za davanje izjava, ali smo uspjeli doznati da je u petak njegov rad nagrađen drugim mjestom u kategoriji Best realistic black and gray.


Tattoo modeli


Riječanka Silvija prepustila se u ruke provjerenom artistu Damiru Rahmanoviću koji joj je već radio tetovaže, a ovog puta joj je dopunjavao postojeću tetovažu na bedru.


– Imam pet tetovaža u različitim stilovima. Prvu sam stavila prije 25 godina. Sad je lakše, kad jednom kreneš, samo ide, rekla je Silvija.


Od Damira smo doznali da trenutno radi u Njemačkoj gdje ima svoj Heaven and Hell Tattoo.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić– Dvanaest godina imao sam salon u Rijeci, radio sam na Rabu i nekoliko godina kod drugih… U Njemačkoj sam već tri godine i super je. Posao je svugdje manje-više isti, jedina je razlika u tome što su tamo ljudi otvoreniji. Mi smo ovdje konzerve, ovdje te gledaju kao freaka kad imaš puno tetovaža, a vani je to normalno, rekao je riječki artist koji redovito sudjeluje u Rijeka Tattoo Expu.


Na konvenciju su ove godine prvi put stigle Inked Sephora iz Češke i Paulina iz Bugarske, mlade dame koje rade kao tattoo modeli.


– Da, radim kao tattoo model, putujem po konvencijama, snimam photo shootinge… Počela sam u Pragu kao model za jedan tattoo studio, išla sam njima na tattoo konvenciju gdje sam izabrana za Miss konvencije i tako je sve počelo. Sad imam modnu agenciju u Bugarskoj, a tamo sam upoznala i Paulinu koja je moja tattoo artistica. Nisam prvi put u Hrvatskoj. Puno sam puta bila u Opatiji i jako mi se sviđa. Zato sam htjela doći na ovu konvenciju pa sam pisala organizatorima koji su rado pristali da dođem, otkrila nam je Sephora.


Čudna mjesta


Prvi put je na Rijeka Tattoo stigla i Urška Gorjanc Kocmur iz ljubljanskog Uriela Tattooa, u petak nagrađena 3. mjestom u kategoriji Best Avant-garde tattoo. U subotu je pak prvi put ukrašavala Uroša iz Ljubljane koji ima 25 tetovaža, a prvu je stavio prije 10 godina.


– Super je ovdje, svi su jako ljubazni i ima puno posla. Ja najviše volim i radim realizam, to mi je specijalnost. Ukusi su različiti i ne mogu reći što je u trendu. Svaki artist da ono u čemu je najbolji. Najbitnije je da je na prvom mjestu art, umjetnička komponenta. Ja tetoviram dvije godine, a cijeli život sam umjetnica, samo sam promijenila tehniku i medij, otkrila nam je Urška dodavši kako do sada nije imala upite za pretjerano čudne tetovaže, ali su zato bila čudna mjesta na kojima su neki klijenti željeli smjestiti.


Iskustva s tetovažama ima i Riječanka Sandra Matić koja je proteklog vikenda dobila devetu tetovažu s motivom sidra i broda. Artist koji ju je izradio bio je Adam Gugić iz riječkog Barbarossa tattoo studija koji joj je i prije radio tetovaže.


– Adam je najbolji, a ovaj motiv smo zajedno odabrali jer je poseban i njemu i meni. Na konvenciju sam dolazila i prethodnih godina, ali samo kao posjetiteljica, ove godine sam prvi put došla kako bih dobila novu tetovažu, otkrila nam je Sandra, dok je Adam dodao:


– I ja sam redovito na konvenciji i svake je godine sve bolje i bolje, ima sve više artista i puno zainteresiranih. Ove godine nisam imao nikakvih ludih želja što se tetovaža tiče. Općenito nema nekih ludih ideja. A najstarija mi je klijentica bila gospođa od 75 godina, tetovirao sam joj leptira na ramenu.