Pravobraniteljica u pomoć

Glumica dobila otkaz zbog trudnoće, dokazala diskriminaciju: ‘Strašno je i nepojmljivo ovo’

P. N.

Izvor: Instagram/Screenshot

Izvor: Instagram/Screenshot

Svi su mislili da će ovo proći 'ispod radara', ali nisam to željela dopustiti. Svaka žena treba hrabro koračati kroz život i maksimalno uživati u njemu. Nitko nas ne može uvjeriti da smo manje vrijedne, rekla je Petra TežakU medijima je odjeknuo slučaj kazališne glumice Petre Težak, koja je dobila otkaz zbog toga što je ostala u drugom stanju. Naime, Petra radi kao samostalna umjetnica, a Glumačka družina ‘Histrion’ angažirala ju je za rad na predstavi ‘Uspjeh preko noći’. Dobila je ulogu Karen, privremene sekretarice u uredu šefa producenata u holivudskom studiju. Petra je u međuvremenu ostala u drugom stanju, a sretnu vijest priopćila je ekipi na setu odmah nakon saznanja, točnije u šestom tjednu trudnoće, piše Miss7.


Upravo ta vijest, Petru je stajala posla. Predsjednik vijeća za kazališnu umjetnost u gradu Zagrebu i producent predstave Zlatko Vitez odlučio joj je, kako kaže, dati otkaz i to preko redateljice Saše Broz. “Redateljica mi je prenijela odluku o otkazu, preko nje je sve išlo. Bila sam zgrožena u tom trenutku. Suze su mi krenule niz lice, osjećala sam se jadno i tužno u isto vrijeme. I cijela moja obitelj bila je u šoku. Nitko nije mogao vjerovati da se to događa, ali svi su mi rekli da pustim to, da nije vrijedno i da se trebam veseliti djetetu jer je to najbitnije. Producent mi se nikada nije obratio. Zvala sam ga i nije mi se javio, a redateljica mi je napomenula da ga ne trebam ni zvati jer joj je rekao da mi se neće javiti,” rekla je Petra. 


Unatoč savjetima svoje obitelji, glumica je prijavila slučaj pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić.
“Nekako mi je to bio logičan slijed događaja. Vjerujem kako je pravobraniteljica prava osoba za ovaj slučaj. Nisam htjela da se nadmećemo oko toga čija je verzija priče ispravna nego sam željela da sve bude crno na bijelo od ovlaštene osobe, a to je pravobraniteljica. Histrioni mogu uporno tvrditi da se ne slažu s odlukom pravobraniteljice u moju korist, ali odluka je zakonski donešena na temelju njihove i moje izjave. Prema tome, imali su priliku objasniti da to nije bila diskriminacija, nisu uspjeli i diskriminacija je dokazana,” rekla je Petra.


Nakon što je Petra dobila otkaz, objavljeni su rezultati natječaja Grada Zagreba za prošlu godinu, a predstava ‘Uspjeh preko noći’ dobila je 250 tisuća kuna. Unatoč tome, Histrioni su kao jedan od razloga otkaza u svom priopćenju naveli povećane troškove izrade kostima.


“Meni to nitko tada nije ni spomenuo, ali razumijem da je veći trošak producentu raditi alternaciju i druge kostime, ali mogli smo se oko toga svašta dogovoriti da je bilo želje i dobre volje s druge strane. Zanimljivo je da je jedan kostim bio problem u 250 tisuća kuna.”, komentar je Petre na njihovo obrazloženje.


Na vijest o trudnoći, njezini kolege reagirali su jako pozitivno i svi su bili veoma sretni, a vijest o otkazu sve ih je šokirala. “Svi su bili u komi, ali ovdje je riječ o privatnom kazalištu bez obzira na to što se ono financira iz državnih i gradskih izvora. To je bila samovolja producenta i nitko drugi nije imao pravo glasa. Što se tiče pozicije mojih kolega, jedina opcija bila im je izaći iz projekta, a većini to, nažalost, zbog njihovih situacija nije odgovaralo,” kaže glumica. 


“Meni je strašno i nepojmljivo da trudnice dobivaju otkaz, posebice u današnje vrijeme kada stalno govorimo o demografiji i o tome kako izumiremo, kako nestaje Hrvatska i kako je bitno da se rađa puno djece. Do sada nisam imala ni sa kim problema. Radila sam jako puno projekata i u prvoj trudnoći, ovo mi je druga i stvarno nisam imala nikakvih neugodnosti. Zbog toga me iskreno šokiralo što je netko sposoban to napraviti na ovakav način. Čula sam da ima još slučajeva i to je stvarno iznenađujuće i zabrinjavajuće. Svi su mislili da će ovo proći ‘ispod radara’, ali nisam to željela dopustiti. Svaka žena treba hrabro koračati kroz život i maksimalno uživati u njemu. Nitko nas ne može uvjeriti da smo manje vrijedne,” kazala je Petra za Miss7.