Program za svaku pohvalu

GENIJALNA PRIČA Studenti ovoga grada u zamjenu za smještaj brinu o – umirovljenicima

P. N.

Izvor: Humanitas

Izvor: Humanitas

Šest sretnih studenata dobilo je besplatnu najamninu u domu umirovljenika koji se nalazi u nizozemskom gradu Deventer u zamjenu za provođenje najmanje 30 sati mjesečno sa 160 umirovljenika koji tamo živeNekolicina nizozemskih studenta trebala je financijsku pomoć, a umirovljenicima je uvijek potrebno društvo. Humanitas je organizacija za pružanje socijalnih usluga u Nizozemskoj koja je pronašla način da kombinira ove dvije potrebe i osigura besplatnu najamninu za studente i sretniji i društveniji život za starije osobe.


Šest sretnih studenata dobilo je besplatnu najamninu u domu umirovljenika koji se nalazi u nizozemskom gradu Deventer u zamjenu za provođenje najmanje 30 sati mjesečno sa 160 umirovljenika koji tamo žive.


Studenti rade mnoštvo zadataka s umirovljenicima, uključujući pripremanje obroka, kupovinu, umjetničko stvaralaštvo, učenje kako koristiti računalo, igranje društvenih igara, pa čak i prisustvovanje rođendanskim zabavama.

Jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju starije osobe je izolacija, a studenti pomažu u rješavanju tog problema, pa čak i smanjuju mogućnost da umirovljenici razvijaju zdravstvene probleme povezane sa socijalnom izolacijom. Jedan od pružatelja usluge je rekao: “Studenti dovode vanjski svijet. Stvorila se toplina između studenata i umirovljenika.”


Dom za umirovljenike Deventer nalazi se u blizini Amsterdama, a program je izvorno nastao nakon što su se mnogi studenti žalili na loše uvjete u kampusima na lokalnim sveučilištima, prenosi Earth Porm.


Jedina negativna strana ovakvog življenja s kojom se studenti u domu suočavaju je briga da će se previše zbližiti s umirovljenicima i gledati kako obolijevaju i umiru. S pozitivne strane ipak će pružiti umirovljenicima sretniji i bolji život u posljednjim danima.Direktorica Humanitasa Gea Sijpkes zaslužna je za izradu programa. Nevjerojatna ideja izazvala je pokret u cijeloj Europi, otvarajući slične mogućnosti drugdje.


“Kad imate 96 godina i problem s koljenom, koljeno se neće popraviti, ali ono što možemo učiniti je stvoriti okruženje u kojem ćete zaboraviti na bolno koljeno˝, kazala je Gea.