Nemate šefa, ali...

Freelancer ste, ali se osjećate kao da niste dovoljno produktivni? Donosimo šest savjeta kako to promijeniti

P. N.

Izvor: Unsplash

Izvor: UnsplashIako mnogi smatraju kako su ´freelanceri´ osobe koje se, figurativno govoreći, po cijeli dan izležavaju na plaži uz koktel u ruci i povremeno obave neki zadatak – to je daleko od istine. Da, freelanceri imaju određenu slobodu i mogu raditi kada, gdje i kako žele. Iako je to jedna od glavnih prednosti freelancera, to je ujedno i ključan problem koji mnogima zadaje glavobolje, piše Geek.hr.


Naime, kada nad vama nema šefa koji vas neprestano tjera da nešto napravite – opustit ćete se i veliki dio vremena ljenčariti. U tu zamku upadnu mnogi novi freelanceri, što ih dovodi u poziciju gdje gomilaju zaostatke i neprestano kasne s rokovima.


Donosimo šest super savjeta kako kao freelancer povećati svoju produktivnost i prestati kasniti s isporukom projekata:


Radite manje, ali pametnije
Svi mi iskusili smo žrvanj obrazovnog sustava. Iako smo znali da test imamo za dva tjedna, u utorak u 11.00 sati – rijetko kada krenuli smo učiti tjedan dana prije. Većina nas krenula je s učenjem u ponedjeljak u popodnevnim satima. Nemojmo se zavaravati, to nije samo mana za vrijeme školskih dana, mnogi tako funkcioniraju čitav život.


Stoga, morate početi raditi pametnije. Nemojte odugovlačiti s obavljanjem poslova i zadavati si preduge rokove. Dugi rokovi samo znače da ćete napraviti sve što je u vašoj moći da potrošite sve to vrijeme na gluposti i onda u zadnjih nekoliko sati obavite zadatak koji je pred vas stavljen davno prije. Zadajte sebi kratke rokove i zadatke obavljajte onako kako vam pristižu – bez odugovlačenja. Istraživanja su pokazala kako je instantno rješavanje problema jedan od najboljih načina rada, koji vam skraćuje vrijeme potrebno za nešto obaviti, ali i poboljšava kvalitetu rada.


Postavite prioritete i planirajte


Čovjek ima sklonost da prednost daje zadacima koji su manje važni jer se negdje u podsvijesti pribojava zadatka koji imaju veću važnost. Prvo ćemo otići u dućan, ispeglati robu, oprati suđe, pogledati novosti, iako znamo da nam je najvažniji zadatak u danu napraviti ilustraciju za klijenta (za što nam treba tri sata).


Morate se naučiti nositi s prioritetnim zadacima i ne smijete ih se pribojavati jer to su zadaci koji vas guraju naprijed, koji vam osiguravaju novac i svjetlu budućnost. Na kraju dana razmotrite koje sve zadatke imate sutra za obaviti i poredajte ih prema prioritetima. Obavezno najvažniji zadatak (s najvišim prioritetom) stavite na početak svojeg rasporeda – odnosno obavite taj zadatak prvi ujutro kada se probudite. Ispravno postavljanje prioriteta povećat će vašu produktivnost.


Eliminirajte sve što vas ometa


Današnje moderno društvo vrlo lako gubi pozornost i ekstremno brzo se prebacuje sa zadatka na neki drugi zadatak. Sjajan primjer za manjak pozornosti su i društvene mreže koje danas koristimo. Naime, kada smo na društvenoj mreži samo ‘prelijećemo’ sadržaj i gotovo da se ni na kojoj objavi ne zadržavamo više od pet sekundi. To samo pokazuje koliko lako gubimo pozornost i koliko se brzo prebacujemo na nešto treće.


Ako želite povećati produktivnost onda morate ukloniti sve što bi vas moglo ometati prilikom izvršavanja prioritetnih zadataka. Prva stvar koju morate ugasiti ili odvojiti od sebe je pametni telefon. Naime, kada na pametni telefon stigne obavijest velika je vjerojatnost da ćemo telefon uzeti u ruke (bez obzira na to što smo prethodno radili) i nakon toga izgubit ćemo 15 minuta vremena pretražujući društvene mreže. Druga važna stvar – morate spriječiti druge ljude da vas uznemiravaju nepotrebnim razgovorima i suludim pitanjima. Jasno im naglasite da kada nešto radite, onda ste fokusirani na taj zadatak, a vremena za razgovor imat ćete nakon obavljena posla. Jasno, tu si i mnogi drugi faktori koji vas ometaju, a na vama je da ih sve eliminirate i fokusirate se na prioritetni zadatak.


Slušajte glazbu


Vrlo vjerojatno ćete pomisliti kako je slušanje glazbe u direktnoj suprotnosti s onime što smo objasnili u prethodnom odlomku. Slušanje glazbe ima mnoge pozitivne efekte u raznim sferama vašeg života. Slušanje glazbe može vam povećati produktivnost, može vam pomoći u otklanjanju svih problema koje imate na pameti, a isto tako može vam povećati razinu kreativnosti.


Iako mnogi ne vole klasičnu glazbu, upravo je takva vrsta glazbe najbolja za podizanje produktivnosti i kreativnosti kod osobe. Na internetu lako možete pronaći glazbene komade koji su dobri za podizanje produktivnosti i bilo bi pametno s vremena na vrijeme poslušati takvu glazbu. Uz klasičnu glazbu, mnogi freelanceri uživaju u zvukovima žamora kafića koji također može imati pozitivan učinak na osobu. Na tržištu postoje aplikacije koje proizvode zvukove žamora kafića pa ih svakako isprobajte.


Povećajte cijenu rada


Cilj povećanja produktivnosti je obaviti više rada u kraćem vremenu, što znači da ćete zaraditi više novca u kraćem vremenu, ali ćete istovremeno osloboditi višak slobodnog vremena. Ako iz ove jednadžbe uzmemo samo komponentu novca možemo je promatrati na dva načina – povećat ćete količinu rada kako biste zaradili više novca ili ćete povećati naplatu rada kako biste zaradili više u istom vremenu.


Freelanceri se često nađu u problemima kada se radi o definiranju cijene rada. Morate biti pažljivi kod definiranja cijena i nikako nemojte raditi za manje novca, nego što to rade vaši konkurenti. Bolje je povećati kvalitetu rada, čime zapravo dobivate temelj da možete povećati i cijenu rada. Ako povećate cijenu rada to posljedično znači da ćete zarađivati više novca u istom vremenskom intervalu (što je jedno od obrazloženja produktivnosti).


Stvorite automatizirani sistem


U svojoj ste karijeri mogli primijetiti kako se mnoge stvari ponavljaju iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. U mnogo slučajeva koristite iste ideje i načine rada pa ne postoji nikakav razlog da taj sustav rada ne automatizirate. Dakle, pokušajte pronaći aspekte rada koji se ponavljaju na svim vašim projektima i zatim osmislite način kako da te dijelove automatizirate.


Automatizirati možete marketing, poslovanje, slanje projekata, planiranje tjedna.


Automatizacijom stvari i poslova koje redovito ponavljate smanjit ćete utrošak vremena koje inače trošite na takvo upravljanje. Imat ćete više vremena da se posvetite važnim zadacima, a manje bitne stvari odradit će se same od sebe. Iskoristite potencijal digitalnih sustava i povećajte svoju produktivnost, piše Geek.hr.