Secret Video Mapping Experiment

Fenomenalno: Pogledajte spektakularnu umjetničku intervenciju na čuvenom Džamonjinom spomeniku

Portal Novilist.hr

Foto Secret Mapping Experiment

Foto Secret Mapping ExperimentUmjetnički kolektiv iz Mađarske Secret Mapping Experiment ostvario je spektakularnu umjetničku intervenciju na monumentalnom spomeniku revolucije naroda Moslavine, rad kipara Dušana Džamonje, kod sela Podgarić.


Na čuvenom spomeniku NOB-a instalirali su svoj projekt video mapiranja, o čemu su objavili fantastične fotografije, koje pružaju sasvim novu perspektivu na na spomenik postavljen prije 50 godina, javlja Time Out Croatia.


Mađarski umjetnički kolektiv, koji ovisno o projektu na kojem rade može brojati i 159 ljudi, posjetio je Džamonjin spomenik na proljeće ove godine, a na umjetničkoj instalaciji radili su noću.
– Svakako smo htjeli raditi na ovom spomeniku, čija nas arhitektura očarava. Doima se gotovo poput nekog totema. No, njegova je povijest također impresivna, ispričao je član kolektiva Secret Mapping Experiment za Time Out Croatia.


Ovaj mađarski kolektiv redovito postavlja imaginativne umjetničke instalacije na nizu prirodnih lokacija i napuštenih industrijskih pogona. Prvu će izložbu svojih radova imati u Mađarskoj 30. svibnja.


Spomenik revolucije naroda Moslavine jedan je od najpoznatijih jugoslavenskih partizanskih spomenika. Visok je 10, a širok 20 metara. Narudžbu za dizajniranje spomenika revolucije Džamonja je dobio 1956. godine. Napravio je mnoštvo skica, od kojih su mu neke poslužile za kasnija spomenička ostvarenja. Spomenik kod mjesta Podgarić zamislio je kao arhitektonski projekt skulpture, čiji su volumeni betona stavljeni u takav odnos kako bi do izražaja došla dinamika kretanja masa.Rječ je o jednom od primjera apstraktne plastike, koja predstavlja stilizirana krila slobode i pobjede. Krila na spomeniku su vodoravno položeni rebrasti krakovi, od kojih su dva na jednom, a tri na drugom krilu. Tijelo spomenika spojeno je sa tlom preko kvadratne baze, što simbolizira penetraciju u prostor, odnosno crpljenje energije iz same Zemlje. Saćasti amblem, sastavljen od uglastih komada svijetlog aluminija simbolizira život, što u završnici objedinjuje spomenik u simbol pobjede života nad smrću i porazom, opisuje se na Wikipediji.Djelo je završeno 1967. godine, a svečano ga je otvorio Josip Broz Tito. Na prilazu do spomenika nalazi se spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci oko tisuću poginulih i umrlih boraca u partizanskim bolnicama s tog područja.Naime, Moslavačka gora je tijekom Narodnooslobodilačkog rata bila ustanička i partizanska baza. U blizini sela Podgarić 1942. godine osnovana je partizanska bolnica. S vremenom je Podgarić postao centar ustanka, te je u njemu boravilo Povjerenstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske za sjevernu Hrvatsku. Uz selo su bile podignute bolnice i radionice, a u samom mjestu organizirani su razni tečajevi i održavale se kazališne predstave.