Nordijska mitologija

Evo zašto se ljubimo ispod imele: Znate li koja priča stoji iza omiljene blagdanske tradicije?

P. N.

FOTO/Flick, Will Folsom

FOTO/Flick, Will Folsom

Tradicija vuče korijene iz nordijske mitologije. Stavljanje šarolikih ukrasa na božićna drvca, mirisi ukusnih kolača koji se širi kućom i pjevanje božićnih pjesama, samo su neke od tradicija po kojima znamo da je stiglo mnogima omiljeno doba godine. Pored mnogih tradicija, postoji još jedna – ona o poljupcu ispred imele.


Kada stojite pored nekoga ispod imele, tradicija nalaže da se morate i poljubiti. No, prije nego je ova biljka postala povezana s poljupcima tijekom blagdana, imala je potpuno drugačiju reputaciju, prenosi MSN. 


Prema Ronaldu Huttonu, autoru knjige “Blood and Mistletoe: The History of the Druids in Britain”, drudi su vjerovali da imela ima ljekovito značenje pa se koristila u ritualima liječenja. Vjerovalo se da ispijanje napitka od imele može vratiti plodnost životinjama koje su izgubile mogućnost reprodukcije. Kaže da su druidi sklapali i mir ispod imele, pozdravljajući jedni druge ispod ove biljke tijekom proslave nove godine. 
No prema profesoru hortikulture Leonardu P. Perryju (Sveučilište Vermont), to nije jedina poveznica između imele i ljubavi. U nordijskoj mitologiji, bog mira Baldr, ubijen je projektilom od imele. Baldr je bio toliko voljen među bogovima da je svako biće na svijetu (izuzev Lokija koji je uzrokovao njegovu smrt), plakalo u nadi da će vratiti boga natrag među žive. 


Krajnja sudbina Baldra ovisi o tome koju verziju mita čitamo, a prema nekima je Baldr naposljetku oživljen. Njegova majka, božica Frigg, odlučila je da će imela biti uvrštena u svijet bogova kao simbol mira i ljubavi, radije nego smrti.