Eurostat

Evo u kojim je europskim zemljama najviša, a u kojima najniža, cijena hrane, odjeće, automobila…

Hina

https://pixabay.com

https://pixabay.com

U Hrvatskoj je ukupna razina cijena potrošačke robe i usluga u 2017. bila za trećinu niža od prosjeka Unije, pokazuju podaci EurostataLUXEMBOURG Danska je prošle godine zabilježila najvišu ukupnu razinu cijena robe i usluga a Bugarska najnižu, dok se Hrvatska izdvajala skupom potrošačkom elektronikom, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.


U Danskoj su razine cijena potrošačke robe i usluga u 2017. godini bile 42 posto iznad prosjeka Europske unije, utvrdili su u Eurostatu. Slijedi Luksemburg s razinom cijena 27 posto iznad prosjeka, te Irska i Švedska gdje su one bile za četvrtinu više od te vrijednosti. 


Na drugom je kraju ljestvice s najnižom razinom cijena, upola nižom od prosjeka Unije, Bugarska, a društvo joj čine Rumunjska i Poljska s razinom cijena također blizu polovine europskog prosjeka.
U Hrvatskoj je ukupna razina cijena potrošačke robe i usluga u 2017. bila za trećinu niža od prosjeka Unije, pokazuju podaci Eurostata.


Hrana najskuplja u Danskoj


Razina cijena usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića u EU bila je dvostruko viša u najskupljoj članici u odnosu na onu najjeftiniju. 


Tako je u Rumunjskoj bila 38 posto ispod europskog prosjeka dok je u Danskoj bila upola viša od prosjeka Unije, utvrdili su u Eurostatu. Među državama s najnižim cijenama hrane izdvojili su još Poljsku, gdje su prošle godine bile 35 posto ispod prosjeka Unije.


Uz Dansku, skupoćom hrane izdvajale su se prošle godine i Švedska, Austrija i Luksemburg, gdje su cijene košarice bile za četvrtinu iznad prosjeka Unije. U Finskoj i Irskoj bile su više negdje za petinu a u Belgiji, Francuskoj i Italiji za 12 posto.


U Hrvatskoj su cijene usporedive košarice prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića bile četiri posto niže u odnosu na prosjek Unije, pokazuju podaci Eurostata.


Alkoholna pića i duhan najskuplji u Irskoj


Značajne su razlike među članicama zabilježene i u cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, napominju u Eurostatu. Irska je prošle godine zauzela uvjerljivo prvo mjesto među zemljama EU-a s najvišim cijenama alkoholnih pića i duhanskih proizvoda, 74 posto iznad prosjeka Unije. Na drugom je mjestu Velika Britanija sa cijenama te kategorije potrošačkih proizvoda 57 posto iznad europskog prosjeka a na trećem Finska sa cijenama višim za 39 posto. Slijede Švedska i Danska, gdje su one bile više oko petine.


Najniže su pak cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda prošle godine zabilježene u Bugarskoj, gotovo upola niže od prosjeka Unije. Slijedi Rumunjska sa cijenama te kategorije prozivoda 31 posto ispod porsjeka Unije te Mađarska gdje su one bile niže 30 posto.


U Hrvatskoj su cijene alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u 2017. bile 27 posto niže od prosjeka Unije.


U Komisiji napominju da su velike razlike među pojedinim zemljama rezultat razlika u trošarinama.


Restorani i hoteli tri puta skuplji u Danskoj nego u Bugarskoj 


Bugarska i Danska našle su se na suprotnim stranama ljestvice i u slučaju cijena restorana i hotela, koje su u ‘novoj’ članici EU-a bile upola niže od prosjeka ispod prosjeka Unije. U Danskoj su pak bile upola više od te vrijednosti. Izrazito niskim cijenama ugostiteljskih usluga izdvajale su se još Rumunjka i Češka, od 45 do 40 posto ispod prosjeka Unije.


Skupoćom se pak isticala – uz Dansku – još Švedska, sa cijenama 46 posto iznad prosjeka EU-a.


U Hrvatskoj su cijene usluga u restoranima i hotelima u 2017. godini bile 27 posto niže od prosjeka Unije, pokazuje izvješće Eurostata.


Hrvatska među zemljama s najskupljom potrošačkom elektronikom


Potrošačka je elektronika kategorija proizvoda čije su se cijene najmanje razlikovale među zemljama Unije, krećući se u rasponu od 10 posto iznad prosjeka EU-a u Danskoj i Francuskoj do 24 posto ispod tog prosjeka u Irskoj, napominju u europskom statističkom uredu. Hrvatska je zauzela treće mjesto na ljestvici najskupljih zemalja u toj kategoriji proizvoda, sa cijenama osam posto iznad prosjeka Unije, pokazuje Eurostatovo izvješće.


Manje su razlike među zemljama EU-a zabilježene i u cijenama odjeće, uz najjeftiniju Bugarsku gdje su bile za petinu ispod prosjeka Unije i najskuplju Švedsku sa cijenama za 34 posto iznad te vrijednosti. U Hrvatskoj su cijene odjeće prošle godine bile na razini prosjeka Unije.


U kategoriji cijena automobila, motora i bicikala najskuplje su prošle godine bile Finska, Irska i Portugal, sa cijenama 11 posto iznad europskog prosjeka. Najniže su pak bile u Slovačkoj, 19 posto ispod prosjeka Unije. U Hrvatskoj su cijene prijevoznih sredstava u 2017. godini bile šest posto niže od prosjeka EU-a.