Parfem kao afrodizijak

Erotska snaga biljaka: Ovi su mirisi dokazani afrodizijaci čija je reputacija zaslužena

P. N.

FOTO/iStock

FOTO/iStock

Jedna od najzabavnijih stvari u vezi s mirisom je njegova moć usmjeravanja želja. Ali na što točno miriše želja?Iako je miris subjektivan, postoji znanost iza onoga što izaziva uzbuđenje i kod muškaraca i kod žena. I dok vas vjerojatno privlači svaki miris koji vas podsjeća na vašeg ljubavnika, postoje određene mirisne note koje pokreću biokemijsku reakciju. Iako vas mnogi mirisi mogu uzbuditi, ti su mirisi dokazano afrodizijaci.


Postoje dvije vrste mirisa afrodizijaka: životinjski i začinski. Danas je pak veća potražnja za botaničkim mošusima. Mnogi se cvjetovi mogu smatrati životinjskim zbog mirisnih zrnaca u njihovim profilima, a zemljana složenost može pojačati receptore zadovoljstva kod ljudi. 


Možda ste sumnjičavi prema erotskoj snazi biljaka, ljekovitog bilja i hrane – svih sastojaka koji čine osnovu mirisa na tržištu danas. No, ako uzmete u obzir činjenicu da se želja pokreće u mozgu, ima smisla da postoje neurološki odgovori na olfaktorne podražaje. Sljedeći mirisi stoljećima su poznati po afrodizijačkim svojstvima, a nedavna znanstvena istraživanja dokazuju da je njihova reputacija zaslužena.
Ruža


Ruža sadrži indol, molekulu mirisa koja se nalazi u raspadanju i fekalnom otpadu. Iako ima vrlo grub prizvuk, ova aroma dodaje snagu mirisu, čineći ga afrodizijakom. Uz to, istraživanje iz 2015. pokazalo je da je ulje ruže snažan stimulans za muškarce i žene. Prirodno sredstvo za opuštanje, ružino ulje može i smanjiti inhibiciju što ga čini savršenim za oslobađanje od načela užitka. Ruža je baršunast, oštar cvjetni miris, navodi Byrdie.FOTO/Pexels


FOTO/Pexels


Jasmin


Istraživanje iz 2015. otkrilo je kako jasmin povećava libido. U hinduističkim i muslimanskim tradicijama jasmin je poznat kao “parfem ljubavi”. Ovaj miris možda je jedan od najjačih afrodizijaka, s preko 43 sorte koje oponašaju životinjski mošus. Slatki i nježni cvjetni miris pravi je izvor senzualnog nadahnuća.


FOTO/Unsplash


FOTO/UnsplashŠafran


Uzgoja se najčešće u Iranu, Indiji i Grčkoj Otkriveno je da šafran povećava seksualnu želju, pokazala je studija iz 2013. godine. Njegov začinski profil potiče energiju, a poznato je da šafranovo ulje liječi depresiju. Iznenađujuće slatkast cvjetni miris s aromom meda i duhana.


FOTO/Unsplash


FOTO/UnsplashSandalovina


Ajurvedska medicina dugo je cijenila sandalovinu u svoje stimulativne svrhe. Studija iz 2006. potvrdila je afrodizijačke kvalitete sandalovine. Jedno od skupljih esencijalnih ulja, sandalovina ima mnoga terapeutska svojstva i može utjecati na poboljšanje raspoloženja i riješiti probavne smetnje. Kremast i mliječan miris s glatkim drvenim podtonovima.


Božur


Gomoljasto korijenje, poput cvjetova božura, adaptogeno je, a dokazano je da pojačava muško uzbuđenje, pokazala je studija iz 2013. koja je proučavala djelotvornost biljnih afrodizijaka. Mekan cvjetni miris s nijansama citrusa.