Aktivistkinja za prava žena

Emma Watson pomogla je pokrenuti liniju za pomoć ženama koje se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Nadaju se da će telefonska linija pomoći ranjivim ženama kojima su potrebne pravne informacije 


Emma Watson pomogla je pokrenuti liniju za pravno savjetovanje ženama koje trpe seksualno uznemiravanje na poslu.


Novom linijom savjeta upravlja Rosa, britanski Fond za žene i djevojke, i nudi savjete koje pruža Prava žena, dobrotvorna organizacija koja ima za cilj pravno pomoći ženama koje se suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem.
”Konačno se osjeća kao da ljudi shvaćaju opseg problema, i nadam se da će se s globalnim standardima, kao što je nedavni ugovor Međunarodne organizacije rada o uznemiravanju na poslu, stvoriti nova klima prevencije i odgovornosti po tom pitanju na domaćoj razini”, kazala je Watson.


29-godišnja glumica – koja je pomogla u pokretanju kampanje UN-a za žene ‘HeForShe’ – priznaje da je smatrala potpuno zapanjujućim da je besplatna linija za pomoć jedina vrsta usluge koja postoji u Engleskoj i Walesu.


Prema istraživanjima, svaka druga žena doživi seksualno uznemiravanje na poslu u nekom trenutku svog života, piše Contact Music.


”Razumijevanje koja su vaša prava, kako ih možete tražiti i koje opcije imate ako ste doživjeli uznemiravanje vitalni su dio stvaranja sigurnih radnih mjesta za sve, a ova linija pravnog savjetovanja je takav ogroman korak u osiguravanju podrške svim ženama, gdje god da radimo”, mišljenja je Watson.


Deeba Syed iz organizacije Prava žena tvrdi da je uznemiravanje žena na radnom mjestu dostiglo ”razinu epidemije” iako je vrlo dobro skriveno.


”Svrha ove savjetodavne linije je osnaživanje žena da ostvare svoja zakonska prava na radnom mjestu. Savjetovanjem ženama o njihovim pravnim mogućnostima i povećanju njihovog razumijevanja zakona o ravnopravnosti i diskriminaciji, mi ćemo im moći pomoći da donesu informirani izbor o sljedećim koracima, kazala je Debra.


Nadaju se da će telefonska linija pomoći ranjivim ženama kojima su potrebne pravne informacije.